REDITELJ SAŠA ANOČIĆ

Ljudi su kao medvjedi, izrazito nježni, a već idućeg trenutka opaki, da ti se sledi krv u žilama

Premijera predstave "O medvjedima i glumcima" zakazana je za 29. oktobar u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo

Anočić: Inspiracija iz romana i filma "O miševima o ljudima". Sanjin Strukić / PIXSELL

Piše: N. Ajnadžić

20.10.2020

Koronavirus ne smije zaustaviti rad kulturnih institucija i radnika. To je ono što od početka pandemije slušamo. Glumci, reditelji, scenaristi, kostimografi... Svi oni se bore za opstanak kulture koja važi za identitet jedne zemlje.

Narodno pozorište Sarajevo, na čelu s direktorom Izudinom Bajrovićem, svim snaga se opire nepovoljnoj situaciji. Tako je za 29. oktobar u 19.30 sati planirana premijera predstave "O medvjedima i ljudima", hrvatskog reditelja Saše Anočića, a u kojoj igraju glumci NPS-a.

Anočić, koji trenutno boravi u Sarajevu, nakon proba i uz kafu, kako nam je rekao, odlučio je razgovarati s potpisnikom ovih redova. On je i autor tekst "O medvjedima i ljudima".

Mislim da su glumci objeručke prihvatili, tekst im se dopao. I to je dobra polazna tačka za dalje. A šta će biti, vidjet ćemo. Drago mi je da naslov izaziva pažnju. Znači mi kada mi neko takvo nešto kaže. Nastao je kao parafraza, a polazna tačka bio je roman Džona Stejnbeka (John Steinbeck) "O miševima i ljudima", kao i istoimeni film koji je režirao ga je Gari Sinis (Gary Sinise), a igrali su on i Džon Malković (John Malkovich). Od toga naslova sam u suštini krenuo - ispričao nam je Anočić.

Najgore je što se istresamo na bližnjima

Objasnio je i zašto je dao naziv "O medvjedima i ljudima".

- Medvjed zna biti izrazito nježan, sladak i dobar, a već idućeg trenutka, zbog ovog ili onog razloga, može postati toliko opak da ti se sledi krv u žilama. A takvi smo mi u suštini, ljudi. Isto smo neke vrste životinje, ponašamo se jako slično kao medvjedi, odnosno oni se ponašaju kao mi. Često znamo biti grubi, što je najgore, prema našim najbližima. Jer se nemamo gdje drugo istresti - kazao je Anočić konstatirajući da ne želi sve otkriti o predstavi, iako bi se imalo još dosta toga ispričati.

Anočić: Koliko se ko zaigra sa mnom, toliko je bolji rezulta. Sandra Šimunović / PIXSELL

Šarm nose glumci, oni su najvažnija karika

Ističe da mu je zadovoljstvo raditi s glumcima iz NPS-a.

- Imamo tu priliku da se igramo. E, koliko se ko zaigra sa mnom, toliko je bolji rezultat. Mislim da su se sarajevski glumci... ne znam, možda između sebe ili po kuloarima, ono što ja ne čujem, možda govore nešto negativno, ali imam osjećaj da su se zaigrali sa mnom, što mislim da je super. To nam je jedini put da dođemo do nečeg dobrog. Ovaj tekst može biti briljantan, ali na sceni pobjeđuje šarm, a šarm nose glumci. Glumac je taj koji ga iznosi i prebacuje kroz svoj izričaj. Oni su u suštini najvažnija karika. I telefonski imenik da se igra bila bi dobra predstava, samo ako se igra u dobrom ritmu - kroz smijeh govori Anočić.

Naglasio je da mu je drago što je u Sarajevu, te da mu ovaj grad donosi jako lijepe konotacije i sjećanja.

U predstavi "O medvjedima i ljudima" igraju Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić-Redžepović i Vedran Đekić. Repriza je planirana za 30. oktobar u 19.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.