JET SET

Brega nastavio saradnju sa Boratom, u novom filmu čak dvije pjesme legendarnog sarajevskog muzičara

Prije 15 godina Bregović je učestvovao na Boratovom albumu

Bregović: Prije 15 godina učestvovao na Boratovom albumu. Agencije

L. K. P.

26.10.2020

Povratak kazahstanskog novinara Borata u obećanu zemlju u nastavku filmskog hita, dodatno je začinila muzika bh. kompozitora Gorana Bregovića. Već od samog uvoda "Erdelezi" prati Borata kao Perhana u "Domu za vješanje".

Čini se da se legendarni britanski komičar Saša Baron Koen (Sasha Baron Kohen), glavni protagonista i producent filmova o Boratu, teško može "odlijepiti" od Brege s kojim je prvi put sarađivao još 2006. godine pri snimanju prvog filma.

Do prije gotovo 15 godina Bregović je učestvovao na Boratovom albumu nazvanom "Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan". Uz Bregovića i Borata na ovom albumu pojavili su se i najpopularniji predstavnici romske muzike u svijetu kao što su Esma Redžepova, Kočani Orkestar i Fanfare Ciocarlia, ali i hrvatska klavijaturistica Belinda Bedeković.


Koen: Vrijednost novog filma oko 300 miliona dolara. Agencije

Satirične skečeve Borata Sadždijeva (Sagdiy), koji se na početku nastavka filma pojavljuje u svom rodnom selu u Kazahstanu, prati Bregina kompozicija "Erdelezi", samo ovaj put u daleko drugačijoj atmosferi nego što je to u "Domu za vješanje" Emir Kusturice.

Podsjetimo da je Bregović soundtrack "Erdelezi" komponovao u skladu s motivima romske muzike upravo za potrebe Kusturicinog ostvarenja. "Erdelezi" je nedugo poslije prikazivanja filma postala hit u svijetu, a godinama je već obrađivana u raznim stilovima.

Ipak, Koen se nije zaustavio na "Erdelezi". Nastavak njegovog puta iz Kazahstana u Ameriku prati i Bregin "Kalašnjikov", još jedan soundtrack iz Kusturicinog filma "Underground" koji se ustvari našao na istoimenom Bregovićevom albumu.

Za "Kalašnjikov" kažu da je postao instant kafanski hit koji traje već 20 godina, i trajati će dovijeka. Ipak, iako žari i pali kafane, "Kalašnjikov" je pjesma koja je, kako je ispričao Brega, nastala u kuhinji kod Salijevića u srbijanskom gradiću Vladičin Han gdje je Brega često odlazio raditi sa svojom ekipom muzičara.

-Sva sreća je da te pjesme nemaju miris jer se tu kuhala ovčetina - kazao je Brega prilikom jednog televizijskog gostovanja.

Uz miris kuhinje ili ne, Bregin zvuk ponovo leti oko svijeta, ovaj put u filmu čija vrijednost bi, kako se predviđa, mogla premašiti cifru od 300 miliona dolara. Time se ponovo opravdava ona da je "Brega bio i ostao ozbiljan biznismen svjetskog njuha i sluha za pare".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.