SJEĆANJA

Ljubavna priča Dine Merlina je rasplakala mnoge: Nismo imali za mlijeko, ali naša ljubav je pobijedila

Pjevač kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kada se poslje prve turneje po Jugoslaviji vratio kući praznih džepova i gladan

Dino Merlin sa suprugom Amelom. Arhiv

L. M.

30.10.2020

Pjevač Dino Merlin jedna je od najslušanijih i najcjenjenijih muzičkih zvijezda širom bivše Jugoslavije. Iako danas zasluženo uživa u svim dobrobitima popularnosti, prošlost za njega nije uvijek bila idealna. Kao dijete živio je u velikoj neimaštini, a luksuz koji sebi danas uspijeva da priušti nije mogao ni da sanja. 

Merlin je odlučio da progovori i ispriča kako su izgledali njegovi teški dani u prošlosti.

Zabranjena ljubav

- Živjeli smo težak život i nisam imao mogućnost da idem na more. Sada kada je sve došlo na svoje mjesto, mogu malo i da plovim. Ne osjećam nikakvu grižu savjesti, ni zbog broda koji imam, ni zbog ljubavi prema moru- izjavio je tada pjevač Dino Merlin.

Zbog siromaštva, s kojim se u prošlosti suočavao, zamalo nije ostao i bez životne saputnice, supruge Amele, koju rijetko eksponira u javnosti. Kako pjevač navodi, Amelini roditelji prvo nisu željeli da se njihova kćerka, studentkinja arhitekture, zabavlja sa materijalno nestabilnim momkom.

– Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Poslje pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra, koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predugačak, stalno sam gledao na vrata da neko ne naiđe i pokvari našu sreću - iskreno je govorio Merlin.

Poseban datum

Danas ga Amelini roditelji ipak vole iako im je „oteo“ kćerku i poslje svadbe je odveo na medeni mjesec u Dubrovnik.

- Kad smo se vratili, preselili smo se kod moje majke i odmah osjetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni da čuju za nju – prisjeća se Merlin tih vremena.

Ljubav krunisana brakom traje još od Merlinove 17. godine, a kako i sam kaže još mu je lijepo sa suprugom. Njihova ljubav nikada se nije suočavala sa većim problemima i skandalima, a zaljubljen je jednako kao prvog dana kad ju je ugledao, 8. avgusta 1979. godine.

‒ Na taj dan prije 35 godina Amela mi je rekla da me voli. Danas je to jedan od najvažnijih datuma u mom životu i svaki put osjetim grižu savjesti da ga nisam dostojno obilježio. Pune tri i po decenije trudim se da 8. avgust učinim posebnim, da svaki put iznova iznenadim i obradujem suprugu, ali valjda će mi proći život a ja nikada neću uspjeti da dovoljno izrazim koliko mi je taj dan važan - kazao je Dino Merlin.

Životna iskušenja

Pjevač Dino Merlin kaže da nikada neće zaboraviti trenutak kada se poslje prve turneje po Jugoslaviji vratio kući praznih džepova i gladan.

– Moja žena je stajala na vratima, dočekala me sa bebom. Naida je možda imala pola godine, a supruga Amela je baš završavala arhitekturu. Tiho me je upitala: „Jesi li nam šta donio? Nemam za mlijeko.“ Ja nisam imao ni jedan jedini dinar. Nisam donio ništa jer nisam ništa zaradio. Bili su tu veliki troškovi. Dao bih sve da sam te noći mogao da odgovorim: „Da, donio sam sto maraka - otkrio je Dino Merlin.

Ipak, ljubav pobjeđuje sva iskušenja na životnom putu, pa su tako Dino i Amela uspjeli da istraju u zajednici, uz toleranciju i uzajamno poštovanje. Upravo zato pjevač je supruzi, pored pjesama, posvetio i život, u znak zahvalnosti za njenu ljubav i podršku prisutnu već četiri decenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.