SJEĆANJE NA DIVU SEVDAHA

Haris Pašović: Zehra Deović je bila naša Areta Frenklin

Učiti od Zehre je zaista bila privilegija, izjavila je Alma Subašić-Omerović

Deović: I najteže pjesme pjevala je lako. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić

30.10.2020

Bosanskohercegovačka diva sevdaha, samozatajna i velika dama Zehra Deović umrla je na današnji dan prije pet godina. Pjevala je do posljednjeg daha, i najteže pjesme pjevala je lako, a nove je nisu zanimale.


Rođena je u Foči 9. decembra 1938. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Muzikalnost je naslijedila od majke, od koje je naučila i prvu pjesmu "Mlad se Jusuf oženio".




Neizbrisiv trag

Od 1960. godine postala je solista legendarnog Radio Sarajeva i snimila stotine trajnih snimaka. Pjevala je i snimala direktno, bez matrice i slušalica. Tako je postala državni službenik, koji za plaću pjeva na radiju tradicionalne i nove sevdalinke s tako odabranim društvom – Safetom Isovićem, Zaimom Imamovićem, Bebom Selimović, Himzom Polovinom, Mehom Puzićem...


Pašović: Obožavao sam je i privatno. Arhiva

Velike Zehre Deović za „Avaz se prisjetio i reditelj Haris Pašović.


- Zehra je bila naša Areta Frenklin (Aretha Franklin), bila je velika, možda naša najveća pjevačica sevdalinki i uopće jedna glazbenica najvišeg ranga. Upoznali smo se u ratu i počeli smo se družiti. Uvijek sam je molio da joj napravim solistički koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo, ona je stalno obećavala. Samo smo jednom sarađivali na novogodišnjem programu na televiziji. Znali smo se sastati i dugo razgovarati o svemu. Obožavao sam je privatno, ne samo kao umjetnicu. Bila je jedna veličanstvena persona, jedna prava diva, jedna gospođa za uzor u svakom smislu. Mnogo nam nedostaje i ostavila je neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine. Još jednom naglašavam, ono što je Areta Frenklin u Americi to je Zehra Deović u BiH – iskren je Pašović.


Raskošni talent


Interpretatorka sevdaha i diplomirana arhitektica Alma Subašić-Omerović imala je čast da uči od Deović i da s njom nastupa.



Subašić i Deović: Dijelile scenu. Arhiva

- Imala sam čast da dijelim scenu s jednom od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke Zehrom Deović. Rado se sjećam naših putovanja i nastupa na koncertima sevdalinke u Lisinskom i Sava centru. Ja sam tada bila djevojčica, ali mnogo mi se urezao u sjećanje njen lik i nevjerovatan vokal koji je imala. Učiti od Zehre je zaista bila privilegija. Pjesme će vječno živjeti i podsjećati nas na njen raskošni talent, a izvođenjem sevdalinki i drugih pjesama iz njenog opusa vjerujem da doprinosimo sjećanju na ono što je u amanet ostavila našoj zemlji za sva vremena – izjavila je Subašić-Omerović.



Pamtit ćemo pjesme i riječi

Pamtit ćemo je po maestralnim interpretacijama pjesama "Dvije su se vode zavadile", "Da sam ptica", "Pokraj puta rodila jabuka", "Bosno moja divna, mila", "Mošćanice, vodo plemenita", "Ah, moj Aljo", "Razbolje se Zarka", "Trepetljika trepetala", "Tebi, majko, misli lete", "Tamburalo u tamburu momče"... Ostale su upamćene njene riječi kako „pjevač ne smije da se pamti po pjesmama već isključivo po svome pjevanju“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.