KRATKOTRAJNA SARADNJA

Arkan je ovog sarajevskog muzičara doveo u Beograd da Ceci napravi hitove

U intervjuu koji je svojevremeno dao za "Srpski telegraf", Vukašinović je otkrio da je za saradnju s Cecom bio lično odgovoran Arkan

Arkan i Ceca. Arhiv

Piše: D. H.

2.11.2020

Svetlana Ražnatović Ceca danas je poznata kao popularna turbofolk pjevačica, supruga ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana te jedna od heroina srpskog nacionalizma. Ipak, manje je poznata činjenica da je neke od najvećih hitova Ceci napisao poznati sarajevski muzičar Milić Vukašinović.

Iako je rođen u Beogradu, Milić Vukašinović je kao dječak preselio u Sarajevu, te je vremenom postao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih muzičara i autor brojnih hitova. Poznat je po angažmanima u Indeksima, Bijelom dugmetu i bendu Vatreni poljubac u kojem je bio frontmen, ali je sarađivao i s nekim pjevačima narodne muzike poput Hanke Paldum, kojoj je napisao neke od njenih najpoznatijih pjesama poput "Voljela sam, voljela'".







Saradnja s Cecom

Iako je vrijeme opsade Milić Vukašinović proveo u Sarajevu, nakon rata muzičar se našao u Beogradu, a tu je došlo do njegove saradnje s Cecom Ražnatović, tada supruge Željka Ražnatović Arkana. U intervjuu koji je svojevremeno dao za "Srpski telegraf", Vukašinović je otkrio da je za ovo saradnju bio lično odgovoran Arkan:

- Došao sam u Beograd poslije rata jer je pokojni Arkan htio da Ceci napravim ploču. Ja sam krao struju, imao sam neki mali televizor i nisam mogao da vjerujem kad sam vidio Cecu, još ona pjeva "Tražio si sve", a u nekim pantalonama na pruge, pa u kameru gleda i ja sam ostao bez teksta. A ovamo padaju granate. Arkan je preko jednog mog menadžera poslao poruku da dođem u Beograd. Šest mjeseci mi je bilo plaćeno sve u hotelu "Jugoslavija" i sve su mi obezbijedili samo da radim Cecin album - kazao je Vukašinović.

- Ja sam zaista otišao jer sam bio bez para. Bio je rat. Mi smo se dogovarali jedno tri mjeseca, sve vrijeme sam boravio u hotelu "Jugoslavija", mada mi se nije sviđalo tamo. Rekao sam: 'Ne mogu ja u ovom hotelu, idem u "Union''. Arkan je obožavao moje pjesme sa Hankom. S njom sam napravio revoluciju u muzici i zaradio velike pare. Prve dvije-tri godine su te dvije pjesme koje sam joj napravio bile najslušanije i najprodavaniji album je bio onaj koji je imao tu pjesmu koju je Ceca prepjevala "Tražio si sve". Ono što pjeva Ceca "Volela sam, volela..." prvo je bilo "Voljela sam, voljela". To su bili hitovi koji su preokrenuli narodnu muziku" - istakao je.

Milić je ispričao i da je saradnja sa Cecom prekinuta zbog Marine Tucaković, koja je, po njegovoj priči, sa još nekoliko saradnika ujeicala na to da se ta uspješna saradnja ugasi.

- Marini Tucaković nije odgovaralo da sarađujem sa Cecom. Međutim, Ceca je uvezana sa Marinom Tucaković i tako dalje i onda je tu bila borba jer Marini nije odgovaralo da sarađujem sa Cecom jer sam ja radio i tekstove i muziku, a ona je pisala tekstove samo na gotovu muziku. Rekao sam joj: "Evo ti sve moje pjesme, ako ti možeš bolje tekst da sklopiš i napraviš bolje od mog, onda slobodno nastavi". Marina i još nekoliko njenih saradnika utjecali su na to da se moja saradnja sa Cecom u poslovnom smislu ne nastavi - rekao je poznati rocker u ispovijesti za Srpski telegraf.


Pjesma za Arkana i Cecu

Vukašinović je na svom Twitter profilu svojevremeno priznao i da je napisao pjesmu za Cecu i Arkana, ali da je ona nikada nije otpjevala.

- Jednom me Arkan upitao mogu li napisati pjesmu o njemu i Ceci i rek'o sam mu da ne, jer za takvu pjesmu treba da umre neko od njih dvoje, na šta je rekao:"U pravu si, da ne slutim" i naslutio je, nedugo iza toga je ubijen. Ovo je moja druga balada posvećena njemu i Ceci, napisao je Milić koji je na Twitter nalogu postavio tekst pjesme koji do sada niko nije vidio niti je pjesma sa tim tekstom snimljena.

Prva je bila pjesma "Sanjam da si opet tu", koju je Milić 2001. ponudio Ceci za album "Decenija", a koju je ona navodno na nagovor Marine Tucaković odbila da snimi.

Dvanaest godina kasnije, ovu pjesmu snimila je folkerka Jovana Tipšin, pa je i sama Ceca rekla da je tek tada uvidjela kakav je hit propustila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.