BOGAT PROGRAM

Besplatno online izdanje 24. Jazz Festa od 19. do 21. novembra

Festival će biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici

Jazz Fest Sarajevo bit će realiziran od 19. do 21. novembra. Agencije

L. K. P.

6.11.2020


Besplatno online izdanje 24. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo bit će realizirano od 19. do 21. novembra.

Festival će predstaviti premijerne koncerte međunarodnih i bosanskohercegovačkih umjetnika koji su posebno za festival producirani na različitim lokacijama na tri kontinenta, u Sarajevu, Amsterdamu, Njujorku, Berlinu i Jerusalemu. Tridesetominutni koncerti snimani u 4K tehnologiji moći će se besplatno pratiti na YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa.

Poseban festivalski program je Sevdah na distanci, koji muzičarima iz Bosne i Hercegovine omogućava angažman u vrijeme pandemije i priliku za nove projekte, novu muziku. Ovaj program predstavit će tri koncerta koji će osim online premijere, svoju TV premijeru imati tokom festivala na programu Face TV.


Ovogodišnje online izdanje omogućava publici širom svijeta da besplatno prati uzbudljiv i raznovrstan program festivala sa spektakularnih lokacija, a bosanskohercegovačim muzičarima osim angažmana dao je priliku da pripreme i realiziraju nove projekte za bolja vremena kada će na koncertima biti u prilici uživo predstaviti svoju muziku nastalu na inicijativu i u produkciji Jazz Festa. Koncerti će ostati i trajan dokument ne samo ovog izdanja festivala već i vremena u kojem živimo.

24. Jazz Fest Sarajevo će 19. novembra biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici, nakon čega će uslijediti premijera koncerta iranskog virtuoza i dobitnika nagrade Gremi Kajhana (Kayhan) Kalhor, snimljen u koncertnoj dvorani Bimhuis u Amsterdamu.

Dvadesetog novembra bit će predstavljen duet vokalistice Tijane Vignjević i čelistice Belme Alić iz sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva, a potom i dva premijerna koncerta iz Njujorka, u studiju EastSide Sound nastupit će dvoje vrhunskih gitarista srednje generacije Meri (Mary) Halvorson i Majls (Miles) Okazaki, a u Muzeju savremenu umjetnosti, čuvenoj MoMA-i PS1, koncert će održati Amir ElSafar (ElSaffar), trubač, multiinstrumentalista i vokalista.

Trećeg dana festivala, 21. novembra, program počinje u berlinskom muzeju Pergamon, ispred Babilonskih vrata gdje nastupaju trombonista Nils Vorgam (Wogram) i bubnjar Dejan Terzić, potom festival putuje u Jerusalem, u Davidovu kulu i Muzej povijesti Jerusalema gdje će svirati Mark Elijahu (Eliyahu), a festival zatvara duet Zanin Berbić & Adis Sirbubalo koncertom u sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.