NA VIJEST O SMRTI

MESS: Dragan Jovičić je u periodu opsade bio je dijelom onoga što se danas naziva kulturnim otporom

Odlaskom Dragana Jovičića izgubili smo jednog od naših najvećih glumaca svih vremena i još većeg čovjeka

Dragan Jovičić. Arhiva

Piše: L. S. R.

6.11.2020

Vijest o smrti glumca Dragana Jovičića uslijed komplikacija izazvanih koronavirusom u izloatoriju Podgrastovi potresla je kulturnu scenu Bosne i Hercegovine. Iz Direkcije Festivala MESS prisjetili su se kako je  prvi put, davne 1975., je još kao student igrao na MESS-u u predstavi “Zojkin stan” M. Bulgakova, a u režiji Josipa Lešića. 

- Igrao je u 12 predstava na Festivalu, od kojih su četiri igrane prije opsade grada. Zlatni lovorov vijenac za partnersku igru sa Zijahom Sokolovićem osvojio je 1989. godine. U periodu opsade bio je dijelom onoga što se danas naziva kulturnim otporom!

 Igrao je u tri festivalske koprodukcije: "Stop mašina", "Oblačna nebesa" i “U samoći pamučnih polja”. Nezaboravna je njegova uloga u predstavi “Ay Carmela” koja je igrana na Festivalu MESS neposredno po završetku opsade.


Dragan Jovičić. Avaz

Uvijek je bio spreman pomoći Festival MESS, a posebno u periodu kada je obavljao funkciju direktora Kamernog teatra 55. Posljednje četiri godine, do danas, bio je i član Umjetničkog savjeta MESS-a.

Odlaskom Dragana Jovičića izgubili smo jednog od naših najvećih glumaca svih vremena i još većeg čovjeka. Njegovoj familiji i cjelokupnoj pozorišnoj zajednici izražavamo iskreno i najdublje saučešće, svjesni da nas je napustio jedan od najdivnijih ljudi među nama, jedan od naših najvećih glumaca ikad, veliki prijatelj svih nas, čovjek koji je svojim radom i životom zadužio naš Festival, pozorišnu zajednicu i našu zemlju. Dragan je bio ono najbolje od nas i stoga dijelimo duboku bol uzrokovanu njegovim odlaskom - poručili su iz MESS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.