SUDBINE

Miss Zelanda porodica odbacila jer je promijenila spol

Već sam provela formativne godine svog života kao krivi spol, nisam željela potratiti i svoje dvadesete u krivom tijelu, rekla Ariel

Ariel Keil. Instagram

L. S. R.

11.11.2020

Transrodna žena s Filipina ušla je u historiju nakon što je okrunjena za Miss Intercontinental Novog Zelanda. 

Ariel Keil (Arielle), koja je rođena  na Filipinima kao dječak Endrju (Andrew), a odrasla u Auklandu u Novom Zelandu, podvrgnuta je operaciji promjene spola početkom ove godine.

Ariel je postala prva transrodna osoba prijavljena na  ljepote u Novom Zelandu. 

- Takmičenje je bilo sjajno iskustvo. To je nešto što sam dugo htjela i ovo mi je ispunjenje sna - rekla je za "Metro". 

Ova 26-godišnjakinja koja studira modni dizajn kaže kako joj je bilo više zastrašujuće otkriti da je transrodna nego govoriti ljudima da je gej muškarac. Kaže da je, iako je svjesna da će se način na koji ljudi gledaju na nju promijeniti, odlučila biti otvoreno transrodna kako kasnije u životu ne bi požalila.


Ariel Keil. Instagram

- Već sam provela formativne godine svog života kao krivi spol, nisam željela potratiti i svoje dvadesete u krivom tijelu - kaže te dodaje kako joj je takav način razmišljanja pomogao da prizna roditeljima.

No, Ariel koja je počela tranziciju 2017. godine porodica je prvo izbacila iz doma jer nisu mogli prihvatiti njenu odluku. Kad su roditelji saznali da uzima hormone, dali su joj dva izbora - da prestane ili da napusti dom.

Te je noći spakirala sve što je posjedovala u crnu vreću za smeće i izašla ne znajući što će biti s njom. "Život mi se preokrenuo... no radije bih prolazila kroz pakao kao žena nego imala lagani život kao muškarac - rekla je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.