GRLOM U JAGODE

Više ništa neće biti isto: Kreću virtuelni koncerti, ulaznice za cijeli svijet

Online ulaznice jeftinije od štampanih

Publika u svojim dnevnim sobama: Klikom biramo šta gledati. Agencije

Piše: L. Sarajlić-Ramović

17.11.2020

Skoro osam mjeseci od početka pandemije koronavirusa i najvećim optimistima već je jasno da će proteći dosta vode dok se opet počnu puniti arene i koncertne dvorane.

Varijante koncerata, predstava i sličnih muzičkih i kulturnih događaja s ograničenim brojem posjetilaca su tek nužno, prijelazno rješenje. Jer, niti daju ugođaj publici, niti izvođači i organizatori mogu doseći barem rub isplativosti.

Ko je zalutao

- Pandemija je što se muzičke scene tiče prosijala dobro od lošeg, pa se sada vidi da su mnogi zalutali u ovaj posao. Oni koji nisu traže nova rješenja za djelovanje – kaže za „Avaz“ Tomislav Kašljević, jedan od vodećih producenata u regionu.

Virtuelni koncerti, ne oni amaterski koje su u vrijeme proljetnog karantina izvođači iz svoja četiri zida poklanjali publici, već projekti s ozbiljnom produkcijom, su budućnost.

Dakle, izvođač će u dvorani pjevati za ograničen broj posjetilaca, a u isto vrijeme će publika širom svijeta moći pratiti koncert putem interneta, naravno ako kupi kod putem kojeg će pristupiti događaju.


Tomislav Kašljević. Arhiva

Sevdah i „Indexi“


Online ulaznice uglavnom su jeftinije od štampanih, jer su i troškovi organizacije niži. Linkovi se ne mogu dijeliti, nego važi jedan link, jedan gadžet.Jalla Brat i Buba Corelli, Massimo Savić, Dua Lipa... neki su od izvođača koji su za skorije vrijeme najavili virtuelne koncerte.Kašljević i njegova agencija „Music Time“ organiziraju Massimov koncert u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, odakle će internet-prijenos ići u cijeli svijet.

- Krenuli smo grlom u jagode. Vidjet ćemo kako će sve to izgledati. Teoretski, ako postoji interesiranje za neki događaj, može se prodati milion online ulaznica, a s druge strane vrebaju i razne zamke – otvoren je Kašljević.

Ipak, on radije gleda u pozitivnom smjeru te nam otkriva da njegove projekte poput „Sevdaha u Lisinskom“ te „Indexi i prijatelji“ i nakon pandemije planira organizirati online.

- Ovi projekti nikada neće gostovati u brojnim mjestima, ali se sada nudi mogućnost virtuelnih koncerata - govori Kašljević.

U prvom redu u pidžami

Pandemija i vanredni uvjeti će, nažalost, potrajati. Poslije prvobitnog šoka mora se početi raditi. Za ozbiljne virtuelne koncerte potreban je poseban tim kamermana, režisera, majstora za svjetlo i drugih stručnjaka.

- U pidžami, večernjoj toaleti, s porodicom ili kućnim ljubimcem publika će tako moći uživati u istinskom spektaklu – ističe Kašljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.