EKSKLUZIV

Rade Šerbedžija za "Avaz": Devedesete se neće ponoviti

Velika stvar se desila u Sarajevu i Banjoj Luci

Rade Šerbedžija. S. Niketić / Pixsell

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović

20.11.2020

Kada su teške ratne 1993. godine Davorin Popović i Kemal Monteno, u organizaciji Vanese Redgrejev (Vanessa Redgrave) i Radeta Šerbedžije, stigli u Ženevu da bi u zgradi Ujedinjenih naroda održali miting za Sarajevo, Dačo je tada rekao Radetu:

- „Znaš, Rade, sad će, kad rat završi, mnogi dolaziti u Sarajevo, a ja bih volio da ti budeš prvi“. To mi je bio jedan od najdivnijih komplimenta koji mi je dao neki od mojih prijatelja iz Sarajeva - prisjetio se Šerbedžija jučer ovog događaja, koji u dobroj mjeri i objašnjava poruku koju je glumački velikan poslao Bosni i Hercegovini uoči lokalnih izbora.

Jedini način 

Na Facebooku je napisao:

- Nema više moga Keme ni moga Davorina, ali u meni još gore nada i vjera u ono naše Sarajevo i u onu našu Bosnu, široku, duboku, visoku i plemenitu...

U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ Šerbedžija ističe da je on na taj način želio dati podršku ljudima u BiH.

- Da izađu na izbore. Da daju svoj glas... Znam da je ljudima uglavnom dosta politike i razočarani su mnogi, ali baš u nekim stvarima treba dati svoj glas i to je jedini način da se postigne neki napredak, da se stvari mijenjaju.

Vaš komentar nakon izbora?

- I, kao što vidimo, neke stvari se jesu promijenile i to je velika stvar. I za Sarajevo i za Banju Luka i mnoga druga mjesta. To je vrlo važna stvar, ja to podržavam i sretan sam zbog toga.

Briga za djecu

Drugi val koronavirusa je na vrhuncu, gotovo sve je stalo. Kako ste Vi u svemu ovome?

- Ja sam ovdje u Barbarigi, kod mene u Istri. Čuvam se, kašljem malo od reakcije na vakcinu za gripu. Imam predstavu sutra u Opatiji „Ko se boji Virdžinije Vulf“ u tim posebnim okolnostima. Treba se boriti protiv korone i na taj način.

Ta vrsta potpune zatvorenosti i zatvaranja svega je također opasna. Koliko to može izdržati, ne samo privreda, nego i ljudska duša, takvu jednu osamljenost, te strahove koji ljude progone.

Imate li Vi takve strahove?

- Nema straha. Ja sam oprezan čovjek i zbog sebe i zbog drugih. Svjestan sam da je mladim ljudima teško izdržati to...

Ova komplicirana politička vremena neke podsjećaju na devedesete godine. Šta Vi kažete?

- Ne toliko. Ipak, mislim da se neće skoro tako nešto ponoviti. Postoje neke ishitrene izjave, čak ne toliko profesionalnih političara koliko amatera, koji ne misle o posljedicama riječi koje govore. Nažalost, takvih stvari ima, ali to pripisujem više gluposti, a ne nekom smišljenom i organiziranom političkom činu.


Rade Šerbedžija. S. Niketić / Pixsell

Nisam mogao disati 


Pripremate novi album?

- Moj novi album izlazi za 20-ak dana. Zvat će se „Ne okreći se, sine“, po jednoj mojoj starijoj pjesmi iz osamdeset i neke. Napisao sam je mome Danilu.  Naslov asocira na čuveni partizanski film, ali to je intimna priča, koja će u ovim teškim vremenima pronaći put do srca. Jer nama je svima koji imamo djecu užasno briga kako će se oni snaći u ovim teškim vremenimaMoja poruka je njemu da bude jači od mene. Da gradi jedan dostojanstveniji život.

U postu na Facebooku sjetili ste se kada ste 1992. godine s Montenom i Davorinom snimali album u Sarajevu... Pišete „bombe su već počele padati, Diskoton je izgorio“...

- Teško je... Bio sam tada 16 dana u Sarajevu, pokušavao sam zajedno s mojim prijateljima pomoći. Kada sam prvi put došao u Sarajevo poslije rata, krajem 90-ih godina, s Kemom i Dačom išao sam kroz grad. Nisam mogao da dišem, ni da govorim. Bio sam skamenjen... A onda mi je Kemo rekao: „Smiri se malo, nasmij se“...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.