SJEĆANJE NA KOLEGU

Ljiljana Blagojević snimala je s Mustafom Nadarevićem: "Miris dunja" je nezaboravan

Bio je empatičan čovjek, pun emocije, tanan, nježan i posvećenik onome što radi, rekla je beogradska glumica

Mustafa Nadarević i Ljiljana Blagijević. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović

24.11.2020

Cijeli region tuguje zbog smrti Mustafe Nadarevića, koji je umro prekjučer u Zagrebu u 77. godini nakon borbe s teškom bolesti. Iza ovog velikana ostali su bogato glumačko djelo i veliki broj nezaboravnih rola.

Antologijska rola

Jedna od onih koje su već odavno ušle u antologiju je uloga Mustafe u filmu „Miris dunja“ Mirze Idrizovića iz 1982. godine, koji je potpisao i scenarij zajedno sa Zukom Džumhurom i Karelom Valterom.

Uz Nadarevića jednu od glavnih uloga ostvarila je i Ljiljana Blagojević. Glumila je Jevrejku Lunu u koju je bio zaljubljen Mustafa, saradnik nacista.

Ova beogradska glumica veoma je tužna zbog smrti dragog kolege te se prisjetila dana snimanja u Sarajevu prije skoro 40 godina.

- Mustafa je bio jedan od mojih najboljih partnera s kojima sam glumila. Ja sam bila na početku, a on je tada već bio ostvaren. Ponašao se izuzetno korektno, ponašao se profesionalno i puno stvari sam imala priliku da naučim od njega – ističe Blagojević.

Kaže da je „Miris dunja“ jedan od njenih najdražih filmova.


Mustafa Nadarević. Arhiva

Malo je takvih

- Bili su tu i Mirza Idrizović i njegova Zlata, i Zuko Džumhur... Kad moja kćerka Kalina, koja je također glumica, gleda taj film, kaže mi: „Blago tebi u kakvim lijepim filmovima si igrala“ – govori Blagojević. 

Zahvaljujući Nadareviću, ističe Ljiljana, delikatna scena u kojoj Mustafa siluje Lunu, snimljena je s lakoćom.

- Igrao je fantastično i malo je takvih partnera i glumaca - ističe Blagojević.

To je bila njihova jedina glumačka saradnja.

- Život nas je odveo u druge projekte, što mi je veoma žao. Ali smo se susretali privatno. Smrt Mustafe Nadarevića je ogroman gubitak za glumište. Bio je empatičan čovjek, pun emocije, tanan, nježan i posvećen onome što radi – rekla je Blagojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.