UMJETNOST I POLITIKA

Haris Pašović: Odlazeći ministar za kulturu Kantona Sarajevo kaznio nas je bez razloga

Drugo izdanje festivala "Sarajevofest – umjetnost i politika,", koje će bito prdžano od 5. do 13. decembra.

Haris Pašović. Arhiva

Piše: L. S. R.

26.11.2020

Reditelj Haris Pašović najavio je drugo izdanje festivala "Sarajevofest – umjetnost i politika,", koje će bito prdžano od 5. do 13. decembra.


- Bole nas pluća. Od kovida. Od zagađenja. Od otrova – izduvnih gasova iz automobila, autobusa, kamiona; duhanskog dima; čadži. Gore nam pluća od tjeskobe, straha, panike. Od politike. Nekima gore pluća od frustracije. Od mržnje. Sagorjevamo. Ima li lijeka?

 Prošle godine, početkom decembra, ogranizovali smo prvi "Sarajevofest - umjetnost i politika." Počeli smo sa skromnom ambicijom, ali su reakcije publike na festival i odjeci u medijima prevazišli sva naša očekivanja. Umjetnička djela (predstave, filmovi, koncerti), političke debate, javni razgovori, mentorske radionice sa mladim ljudima iz cijelog regiona, bili su „hot ticket“ u Sarajevu. Ove godine dvije okolnosti su odredile oblik festivala. Zbog lošeg epidemiološkog stanja u Sarajevu, ne možemo da održimo festival uživo. Također, sada već odlazeći ministar za kulturu Kantona Sarajevo (Kenan Alikadić), kaznio nas je bez razloga, i oduzeo East West Centru oko 80 % finansijskih sredstava, iako blizu kancelarije East West-a nema teretane. 

Plakat festivala. Promo

Nesretni ministar, sportista, je bio izjavio da poznaje rad Muzeja djetinjstva, jer je trenirao u blizini muzeja, „ali da sam ga posjetio – nisam“ pa je, valjda, tako, na osnovu treninga u blizini zgrade muzeja, shvatio da ne treba da podrži rad tog muzeja. U našem slučaju, nije čak ni trenirao pored nas. No, taj je ministar „plesao samo jedno ljeto.“

Vlada, u kojoj se on slučajno zatekao, je pala. Ministri prolaze, mi trajemo. East West Centar upravo u decembru obilježava 15 godina svog nezavisnog postojanja i organizuje "2. Sarajevofest – umjetnost i politika," koji će se održati od 5. do 13. decembra 2020. Festival će biti podijeljen u tri programa – Forum, Art Forum i Forum mladih, u kojima će govoriti impresivni gosti. Svi pojedinačni programi će biti u formi audio-podkasta. Otvorite uši! U narednim danima objavićemo programe i satnicu - objavio je Pašović na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.