BORBA ZA ŽENSKA PRAVA

Manekenka i aktivistica Anja Rubik gola za "Vogue", razlog je zabrana pobačaja

Žensko pravo na izbor je za zdravo i progresivno društvo - izjavila je manekenka

Rubik: Najznačajnija naslovnica u njenoj karijeri. Agencije

Avaz.ba

26.11.2020


Na naslovnici poljskog izdanja magazina "Vogue" nalazi se gola manekenka i aktivistica Anja Rubik.

Osim što je gola, poznata Poljakinja pozirala je s crvenom munjom na obrazu, koja je postala simbol bunta žena u Poljskoj zbog dodatnih zabrana abortusa. Na fotografiji intimne dijelove njenog tijela prekriva crveno platno kojim su joj vezane ruke.

Uz to što je pozirala na fotografijama kojima su opremljene naslovnica i stranice poljskog modnog magazina, Anja je i sama osmislila njihov koncept te sve fotografirala.


Kako je rekla, ovo je najznačajnija naslovnica u njenoj karijeri.

-Žensko pravo na izbor je za zdravo i progresivno društvo. Ovaj trenutak će obilježiti poljsko društvo u narednim desetljećima. Pravo na reprodukciju je osnovno ljudsko pravo, ono nam garantuje slobodu da odlučujemo o svojim životima, tijelima, zdravlju i sudbini - rekla je manekenka.


Naslovnica poljskog "Voguea" brzo se proširila po društvenim mrežama. Mnogi su je podijelili kao svoju podršku demonstracijama koje su se danima održavale u Poljskoj nakon što je Ustavni sud donio odluku o zabrani pobačaja čak i kad su utvrđene urođene malformacije ploda. Pod pritiskom javnosti, primjena te odluke ipak je odgođena.

Poljska je već sad jedna od najkonzervativnijih zemalja kada je riječ o prekidu trudnoće. Dosad je pobačaj bio dopušten samo u slučaju incesta, silovanja ili ako je život majke ugrožen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.