PANDEMIJA I MUZIKA

Otkazani novogodišnji nastupi: Novi udar na džepove pjevača, gube se godišnje zarade

Dosta njih je od novogodišnjih honorara, koji su bili nerealni, živjelo cijelu godinu, otvoren je Kašljević

Velikih koncerata neće biti za Novu godinu. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić

28.11.2020

Ovo je vrijeme kada su u normalnim uvjetima muzičke zvijezde i zvjezdice imale dogovorene novogodišnje angažmane. U stara, dobra vremena u novogodišnjoj noći dosta njih je zarađivalo toliko novca od kojeg bi živjeli cijelu godinu. No, zbog pandemije koronavirusa svi novogodišnji nastupi u regionu su otkazani.




  

Na rubu

Ovo je dodatni udar na džep pjevača i muzičara, a mnogi od njih već mjesecima kukaju da su na rubu preživljavanja.

Tomislav Kašljević, jedan od najuspješnijih muzičkih producenata u regionu, za „Avaz“ je kazao da su za novogodišnje nastupe bile nerealne sve ove godine.



Kašljević: Živimo u teškom vremenu. Arhiva

- Dobro je što će se ovo sve malo stabilizirati i napokon shvatiti u kakvim vremenima živimo. Za gradove realno nisu to nikakvi gubici, to je više bilo pokazivanje mišića pojedinih gradonačelnika. Plaćali su se nastupi i po 100.000 KM, a sve tuđim novcem. To je isto kao kad vam bankomat izbaci 100 KM vaših, a vi mu se zahvaljujete. Jer, gradovi se uglavnom finansiraju iz budžeta – izjavio je Kašljević.



Jedan posao

I on bi, kaže, volio da od jednog odrađenog posla može živjeti cijelu godinu, ko ne bi.

- Dosta pjevača živi u nekom svom svijetu i ne vidi šta se oko njih dešava. Njihovi zahtjevi su u ovako teškoj situaciji nerealno visoki. Ovo s novogodišnjim nastupima za dosta njih je katastrofa – dodaje Kašljević.

 

Ko se prilagodi...

- Što je neki pjevač bolji od vlasnika nekog restorana, od nekog menadžera. Ko se prije prilagodi, taj će preživjeti. Svima nam je teško i svi se moramo potruditi da iz ovog napravimo najbolje što možemo – zaključio je Kašljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.