OD TRNJA DO ZVIJEZDA

Kako su djeca bh. izbjeglica osvojila njemački šoubiznis

Fata Hasnović, Edin Hasanović i Mersiha Husagić: Oni su mladi, uspješni i - iz Bosne su

L. Sarajlić-Ramović

Fata Hasanović

Foto: Instagram


Fata Hasanović na jednoj od najgledanijih njemačkih TV stanica RTL-u nedavno je govorila o životu u Dubaiju u vrijeme pandemije koronavirusa. Ona je jedna od najpopularnijih njemačkih manekenki i influenserica, koja trenutno s partnerom živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nema odustajanja

Fata je rođena 1995. u Berlinu, nakon što su njeni roditelji izbjegli u Njemačku tokom agresije na BiH. Pažnju medija privukla je 2014. godine učešćem u popularnom šouu “Germany's Next Topmodel”. Tada se prerano povukla iz takmičenja zbog problema s pasošem. No, Fata nije odustala pa se 2016. ponovo prijavila te je zauzela 3. mjesto, a posebno je dojmila glavnu članicu žirija, čuvenu Hajdi Klum (Heidi).

  • Edin Hasanović

    Edin Hasanović

    Foto: Arhiva


Danas je veoma uspješna na YouTubeu, kao i na Instagramu, gdje ima blizu pola miliona pratilaca. Fata je svrstana i u top 10 „Beauty“ Instagram influenserica u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s obzirom na to da trenutno živi u toj zemlji.

Fatin prezimenjak Edin ima 28 godina i rođen je u Zvorniku. Edin Hasanović jedan je od najpopularnijih njemačkih glumaca. Njegova majka je od rata pobjegla u Njemačku. Edin je glumio u brojnim njemačkim filmovima i serijama te osvojio mnoge filmske nagrade. Između ostalog, dobitnik je dviju “Zlatnih kamera”, kojima je odlikovan kao najbolji mladi glumac, te za najbolju produkciju, a 2013. godine bio je u utrci za najboljeg glumca na dodjeli Njemačke filmske nagrade.

Dva puta je vodio svečanost dodjele Njemačke filmske nagrade te je ujedno i najmlađi moderator ove velike manifestacije ikada.

  • Mersiha Husagić

    Mersiha Husagić

    Foto: Agencije


Obožavam   Bosnu 

Mersiha Husagić je prije 31 godinu rođena u Bijeljini, a i njeni su roditelji tokom rata izbjegli u Njemačku. Završila je školu glume i prvu TV ulogu ostvarila kada je imala 15 godina. Danas joj je adresa u Hamburgu.

- Dolazim u Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko mi posao dozvoli. Obožavam Bosnu i narod u njoj. Pogotovo Sarajevo, ali ima tu dosta drugih lijepih mjesta - rekla je Husagić svojevremeno za „Avaz“.

Edin traga za  babinim kostima 

Edin je s majkom iz rodne Klise kod Zvornika, uz pomoć Crvenog križa, 1992. godine došao u Njemačku.

- Da smo tada ostali u Bosni, sigurno bismo bili ubijeni. Moj babo i njegova dvojica braće su nestali. Do danas o njima ne znamo ništa. Velika mi je želja da saznam istinu i, ako je ubijen, da ukopam njegove kosti da bih znao gdje mu je mezar - govorio je Hasanović često

Više o temi Fata Hasanović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na