TUŽNA SJEĆANJA

Tragedija koja je obilježila princa Čarlsa

Riječ je o pomno isplaniranom kraljevskom zimskom putovanju u skijalište Klosters u švicarskim Alpama

Princ Čarls: Događaj koji je ostao urezan u njegovo sjećanje. Agencije

L. K. P.

3.12.2020


Mart 1988. godine ostat će zauvijek urezan u sjećanje princa Čarlsa (Charles). Riječ je o pomno isplaniranom kraljevskom zimskom putovanju u skijalište Klosters u švicarskim Alpama. Princ Čarls, njegova supruga, princeza Dajana (Diana), supruga njegovog brata Sara (Sarah) Ferguson i nekoliko bliskih prijatelja, ujedno zaposlenika palače, svjedočili su tragičnim događajima koji su ih obilježili do kraja života.


Dajana i Čarls. Agencije

Taman nakon što su kraljevski fotoreporteri u svijet pustili idilične fotografije princa Čarlsa i princeze Dajane kako uživaju u švicarskom skijalištu Klosters pročulo se o tragediji koja je uzburkala cijelu kraljevsku porodicu.


Jedan član šireg društva poginuo je u lavini koja je zahvatila skijalište, a nekoliko sati sumnjalo se da je moguća žrtva sam princ Čarls. Kasnije se saznalo da je preminuo major Hju Lindzej (Hugh Lindsay), dugogodišnji podanik kraljice Elizabete te blizak prijatelj njenog sina Čarlsa.


Tih godina nesreća je iznimno zanimala medije, ali zbog poštovanja privatnosti porodice poginulog javnosti su se dozirale informacije i davale samo one nužne, s osjećajem za ožalošćene. Sve ovo ostalo bi u prošlosti, duboko urezano u tužna sjećanja svih učesnika nemilog događaja, ali tragediju je ponovo iz pepela izvukla kontroverzna serija "Kruna". Upravo četvrta sezona nagrađivane serije o britanskom kraljevstvu cijelu jednu epizodu posvetila je upravo ovom skijaškom događaju koji je obilježio život princa Čarlsa.


Princ Čarls i Dajana na skijalištu 1988. godine. Agencije


Po povratku s planine u rodni London, princ Čarls, princeza Dajana i ostali potrudili su se organizirati dostojanstven ispraćaj svog bliskog prijatelja. Već na aerodromu dočekala ih je shrvana trudna udovica.


Princeza Diana dala joj je obećanje da nikada više neće otići u sporno skijalište i to je održala. Za princa Charlesa i ostatak društva koji su toga dana na planini svjedočili tragediji tako nešto bilo je teško i pomisliti. Upravo ponovnim dolaskom na planinu, na koju je s preminulim dolazio od ranih studentskih dana, svaki mu je put odavao počast na svoj način i pokušavao zatvoriti to poglavlje života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.