PLAVA KRV

Teški dani za kraljicu Elizabetu II, sama za Božić, a sada je ostala i bez voljenog psa

Psi su kraljici Elizabeti bili velika utjeha posebno proteklih mjeseci, koje uglavnom provodi sama ili sa svojim suprugom princom Filipom

Kraljica Elizabeta: Proživljava teške dane. Agencije

L. K. P.

4.12.2020


Nakon što je odlučeno da će ovo biti prvi Božić u povijesti koji će provesti sama sa svojim suprugom bez tradicionalnog okupljanja cijele porodice u Sandringamu, za kraljicu Elizabetu II stiže još teških vijesti. Kao i svima, ova je godina posebno teška i britanskoj kraljici, osim što je često odvojena od najmilijih zbog zdravstvene situacije i rizika od zaraze, sada je ostala i bez voljenog psa.

Naime, dobro je poznato koliko je kraljica privržena svojim ljubimcima. Još kao vrlo mlada dobila je svog prvog velškog korgija, koji su potom postali njena velika ljubav i strast. Tokom vladavine imala ih je ukupno 30.


Tokom vladavine imala je ukupno 30 korgija. Agencije

Prošle godine u oktobru, uginuo je i posljednji kraljicin korgi od njih 30 te je tako prestala postojati kraljicina dinastija preslatkih korgija, pokrenuta daleke 1944. godine, kada je Elizabeta II. dobila svog prvog korgija Suzan (Susan) kao poklon za svoj 18. rođendan.


Tako je prošle godine odlučila da ih više neće pariti, kako ne bi ostali za njom nakon što ona umre.


Prije nekoliko dana napustio je još jedan njen voljeni ljubimac, korgi Vulkan (Vulcan), te je kraljica ostala s tek jednim, Kendijem (Candy). Iako nije poznat razlog odlaska njenog malenog ljubimca, javnost je znala da je star skoro 13 godina.


Psi su kraljici Elizabeti bili velika utjeha posebno proteklih mjeseci, koje uglavnom provodi sama ili sa svojim suprugom princom Filipom (Philipom) u škotskom dvorcu Balmoralu. Tamo se pokušavaju zaštiti od koronavirusa koji već deset mjeseci hara svijetom i odnosi sve više žrtava.


Zbog posebnih mjera koje je izdala britanska vlada, monarhija je odlučila da će ovaj Božić i blagdani biti mnogo drugačiji od ostalih. Uobičajeni protokoli i okupljanja u Sandringhamu su otkazani te će ovo biti prvi put u povijesti da kraljica provodi Božić sama u društvu svog 99- godišnjeg supruga Filipa u dvorcu Vindzor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.