MUZIKA I PANDEMIJA

Trnčić: Od države nismo dobili pomoć ni u vanrednoj situaciji

Tražili smo da nas oslobode dažbina na iznos tantijema autorima, nažalost, nismo dobili nikakav odgovor, kaže direktorica Stručne službe AMUS-a

Lejla Trnčić. Avaz

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

21.12.2020

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa snažno je pogodila i muzičku industriju. Mnogima je oduzela finansijsko tlo pod nogama. Ipak, muzičari pronalaze razne načine da se snađu, prežive, pa su tako brojni pjevači kroz online koncerte održavali kontakt s publikom.

Njihov novac

Iz zemalja regiona često stižu vijesti da država pruža pomoć svojim estradnim umjetnicima. Nedavno se pojavila vijest da su finansijsku pomoć od države u Srbiji dobili izvođači koji uživaju status samostalnih umjetnika, na molbu Samostalnog sindikata estradnih umjetnika Srbije (SEMUS), koji je od Ministarstva finansija zatražio novčanu pomoć za svoje članove.

Pomoć su dobili muzičari i pjevači koji su u statusu samostalnog umjetnika, a da nisu u penziji, već su aktivni i kojima još teče radni staž.

Traže li naši muzičari pomoć i kako Udruženje “Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca” (AMUS) pomaže svojim članovima, pitali smo Lejlu Trnčić, direktoricu Stručne službe AMUS-a.

- Mi imamo fond za kulturne i socijalne namjene, to je uređeno Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava. Skupština svake godine odredi do deset posto od ukupnog prihoda za taj fond. Pošto smo udruženje građana na nivou Bosne i Hercegovine, sami se finansiramo, dakle, nemamo nikakve pomoći niti poticaja od države. Iz tog fonda pomažemo našim autorima, a tim fondom upravlja Upravni odbor Udruženja. Naši članovi mogu nam se prijaviti, bilo za zdravstvenu ugroženost, bilo za socijalnu ugroženost. Mi iz tog fonda njima pomažemo, a u konačnici, to je njihov novac - izjavila je Trnčić.

Iako je vanredna situacija, od države nisu dobili nikakvu pomoć.

Lošija situacija

- Tražili smo da nas oslobode dažbina na iznos tantijema autorima, nažalost, nismo dobili nikakav odgovor. Mi radimo i dalje. Situacija i nije baš toliko loša, mislim, jeste lošija u odnosu na prošlu godinu - priznaje direktorica.

Hrvatska glazbena unija preusmjerila je vlastita sredstva i putem Fonda solidarnosti pomogla muzičarima koji su pomoć, ako su profesionalci, mogli zatražiti i od države, posredstvom spomenutih Vladinih mjera ili od Hrvatskog društva kompozitora.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.