REAKCIJE

Đorđe David o seksualnom zlostavljanju glumica: Svaka koja šuti treba da se stidi

Neka se odvaže i kažu, smatra glumac

Đorđe David o seksualnom zlostavljanju glumica. Arhiv

L. M. / Telegraf.rs

21.1.2021

Đorđe David (56), poznati roker i glumac, potresen je viješću o hapšenju Miroslava Mike Aleksića, te tvrdnjama djevojaka i ljudi iz svijeta glume koje čitamo posljednjih nekoliko dana.

Miku poznaje od djetinjstva, kao i njegovu suprugu. Ističe, Aleksić je u njegovom životu bitna figura, neko ko je imao važnu ulogu u njegovom odrastanju i formiranju i kao muškarca i kao umjetnika. Citira onu poznatu rečenicu da je "svako nevin dok se ne dokaže da je kriv", ali ističe i da je njegov stav "najgora moguća kazna", za sve za koje se dokaže da su učinili tako nešto.

Također, apeluje na sve glumice koje su preživjele i doživjele neprijatnosti - da se jave.

Ističe - sramota je to što šute.


Miroslav Mika Aleksić. Arhiv

- Javna je tajna da producenti, reditelji, glumci koji su viđeniji, koji su na čelu nekih klanova, sponzori koji sponzorišu filmove, predstave, serije i tako dalje, vrlo otvoreno bez ikakvog blama, decenijama, punoljetnim ženama daju i bacaju na sto nepristojne ponude i, gle čuda, u 70 posto slučajeva one to prihvataju. Šute, ne govore! Mislim da je to razlog zbog čega je to krenulo da se spušta i na maloljetne djevojke, i na djevojčice, jer jednostavno - vidjelo se da može da prođe - priča Đorđe za Telegraf.rs.

- Ja znam bar 6 mojih koleginica koje su mi rekle i imenovale te ljude. Prema tome, ako je jedna mlada glumica imala hrabrosti da izađe u javnost sa ovakvom pričom, onda mislim da svaka glumica koja je to doživjela, a nastavi da šuti, je bruka i sramota za samu sebe kad stane pred ogledalo. To vam govorim kao muškarac, kao neko ko nikada nije digao ruku na ženu, u svom životu, a imao sam dosta djevojaka, i govorim vam kao muškarac koji je roditelj, koji ima žensko dijete od 6 i po godina - izričit je roker i glumac.

- Neka se te žene odvaže i neka kažu. Neka se razmota već jedanput to klupko, jer ja da sam na njihovoj poziciji bilo bi me sramota. Bilo bi me sramota da jedna mlada djevojka izađe sa takvom pričom, a da ja šutim. Zbog čega? Zarad djece koju imam, muža sa kojim sam, brata, sestre? Ne, treba izaći imenom i prezimenom! Kretenarije moraju da se pokažu, a ovo je samo varijanta gdje se otvorila Pandorina kutija. Postoji ona stara izreka "Činjenice su tvrdoglave", i postoji još starija "Ne postoji savršen zločin" - zaključio je Đorđe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.