NAKON SMRTI GLUMICE

Rade Šerbedžija na rubu suza o Miri Furlan za "Avaz": Voljela je cijeli svijet, ali ga se i plašila

Danas možemo reći sigurno da je otišla jedna od najvećih glumica koje smo ikada imali. A, meni lično, jedna divna prijateljica i božanstvena duša, kazao je Šerbedžija

Šerbedžija: Publika u Hrvatskoj dočekala je Miru raširenih ruku. Arhiv

Piše: N. Aj.

22.1.2021

Bila je jedna od najtalentiranijih i najljepših glumica bivše Jugoslavije. Svi su je voljeli. Njeni prijatelji, glumci, glumice, reditelji, publika, voljela ju je i filmska kamera. Mira je, jednostavno, bila ta koju se moralo voljeti. I ona je voljela cijeli svijet, ali se i plašila tog svijeta.

Ovo je za "Avaz" rekao Rade Šerbedžija, vrhunski glumac i reditelj, veliki prijatelj Mire Furlan.

Na rubu suza nam govori kako je Mira bila posebna duša, užasno osjetljiva, nježna i veliki humanista.

Za nju se baš može reći dobra duša

- Za nju se baš može reći dobra duša. Kao takva teško se nalazila u svijetu koji je imao i svojih okrutnosti i nepravde, a koje su naročito eskalirale ratom u Hrvatskoj, Bosni, užasima, nesrećnim ljudima i nesrećama. U tom svijetu i tom času ona je bila, kao posebno biće, duboko potresena. Naročito su je potresli napadi nacionalističkih novinara i ljudi koji su je u Hrvatskoj ispratili raznoraznim pogrdnim riječima, napisima, lažima. Ona je otišla kao Eva iz Krležinog "Vučjaka" u Ameriku u bolji život i bolji svijet.

I tamo se snašla. Postala je ponovo glumica koja je igrala u velikim televizijskim serijama, što nije mala stvar, postići u Americi na stranom jeziku takav uspjeh - govori nam Šerbedžija.

Tužan je, kaže. Prije svega, Furlan mu je bila prijateljica, pa tek onda kolegica.

Vijest o smrti glumice Mire Furlan potresla region. Arhiv

Bila osjetljiva na mnoge nepravde

Upravo on i njegova supruga Lenka su Miru "vratili" u Hrvatsku, pozvavši je da igra u njihovom teatru "Ulysses".

- Igrala je Medeju Euripidovu i bila brilijantna. Na neki način, to je značio njen povratak u Hrvatsku i uopće na ove prostore. Dočekala ju je publika raširenih ruku i to je ono najljepše što se dogodilo. Mira je ponovo postala velika zvijezda ovdje, ali i dalje je bila nesrećna i osjetljiva na mnoge nepravde koje je zapažala i otkrivala u ovom našem svijetu i našim životima koje mi živimo ovdje - kazao je Šerbedžija.


Tako da je, dodaje on, Mira ponovo odlazila i ponovo bila ranjiva.


Danas možemo reći sigurno da je otišla jedna od najvećih glumica koje smo ikada imali. A, meni lično, jedna divna prijateljica i božanstvena duša - zaključio je Šerbedžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.