TUŽNA VIJEST O SMRTI

Cijela Jugoslavija navijala je za Mariju i Bobu: Rialda Kadrić svojevremeno otkrila zašto je napustila Beograd

Smrt majke 1991. godine nikada nije preboljela

N. Aj.

Kadrić i Petrović: Postali poznati po ulogama Marije i Bobe

Foto: Arhiv


Region je obišla vijest da je jugoslavenska glumica Rialda Kadrić, najpoznatija po ulozi Marije u filmskom serijalu "Žikina dinastija", preminula u 58. godini. A za njenu i Bobinu ljubav svi iz bivše države su navijali.

Rođena je 1963. godine u Beogradu. Bila je član Dramske sekcije Radio Beograda. A imala je samo 13 godina kada je snimila svoj prvi film.

Veliki karijerni uspon se desio 1977. godine, kada se prvi put pojavila u filmu "U banji jednog leta".

Sljedeće godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film o odrastanju "Lude godine", poznatiji kao serijal "Žikina dinastija".

Ukrala srca publici

  • Kadrić: Preminula u 58. godini

    Kadrić: Preminula u 58. godini

    Foto: Arhiv


Već je kao tinejdžerka dobila priliku da igra rame uz rame sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Darom Čalenić, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon. Njen partner je u tom filmu bio Vladimir Petrović, kome je to također prva velika uloga.

Osim u "Žikinoj dinastiji", Rialda je glumila u filmovima "Dvoboj za južnu prugu", "Moljac", "Lepotica iz Amhersta", "Ćao, inspektore"...

Glumica je u "Žikinoj dinastiji" u potpunosti ukrala srca publike širom Jugoslavije. Ipak, dugo je nije bilo pred kamerama. Kadrić je, kao i mnogi drugi, ove prostore napustila tokom burnog raspada bivše zemlje.

Svojevremeno je otkrila zašto se nikad više iz Londona nije vratila u Beograd. Ispričala je i potresnu ispovijest da je tokom rata koji je početkom devedesetih zadesio Jugoslaviju, iznenada preminula njena majka.

- Bila sam u Londonu na usavršavanju jezika. Tog 16. januara 1991. godine, kada je počeo rat u Zalivu, moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu. Sjedela sam u stanu u Londonu, gledala vijesti, slušala o početku rata, kada me je zatekla ta vijest. Aerodrom je bio zatvoren i nisam imala načina da se vratim kući. Jako sam bila vezana za svoju majku, a pošto nje više nije bilo, a rat i u bivšoj Jugoslaviji širio se cijelom zemljom, riješila sam da se vratim u London i tamo počnem neki novi život - rekla je Rialda.

Glumila sam zrelost

  • Cijela Jugoslavija navijala je za Mariju i Bobu

    Cijela Jugoslavija navijala je za Mariju i Bobu

    Foto: Arhiv


Rialda je ispričala da je lik Marije po prvi put igrala kada je imala samo 13 godina i navela da je prvi poljubac u životu imala upravo u ovom legendarnom filmskom ostvarenju.

Prvi put sam se u životu poljubila pred filmskim kamerama. I naravno da sam ja tu glumila zrelost, jer sam ja htjela da pokažem da ja to sve znam. Ne savjetujem, probajte bez filmskih kamera - rekla je tada kroz smijeh Rialda i dodala: 

- To što sam ja možda izgledala zrelije, ili što neko dijete i danas može da djeluje zrelije, ili intelektualno, ne znači da emotivno to može da isprati - navela je ona.

Upravo od početka 90-ih godina ne bavi se glumom.

U Velikoj Britaniji je prvo radila kao novinarka i reporterka, a potom se specijalizovala za psihoanalizu. Tim poslom se bavi od polovine 2000-ih godina. 

Rialda je trebalo i da reprizira svoj lik Marije Pavlović u predstojećem ostvarenju "Luda godina – Povratak Žikine dinastije", koje bi premijerno trebalo da bude prikazano 2022. godine.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na