PLASTIČNA FANTAZIJA

Istina o plastičnim operacijama poznatih: Diktat industrije ili psihološki pritisak?

Uradila sam to zbog sebe, a ne karijere – izjavila je Milentijević. Svakako moj savjet pacijentima je, prije svega, da vjeruju svom ljekaru i da bilo kakve estetske zahvate rade isključivo kod stručnjaka – rekao je plastični hirurg Čvorak

Piše: A. Hodžić

31.1.2021

Njeguje se trend kloniranih ljepotica s vještačkim zubima, tankim nosevima. Avaz

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo sve većeg broja, naročito žena, koje su se podvrgle estetskim zahvatima. Iz ordinacija izlaze - rađene kao po kalupu. 

Njeguje se trend kloniranih ljepotica s vještačkim zubima, tankim nosevima.




Dostojanstven način

Jedna od pionirki estetske hirurgije na Balkanu je, svakako, Jelena Karleuša, koju su mediji i javnost često prozivali na osnovu, kako su tvrdili, plastičnog izgleda.



Karleuša: Ne želim da mediji o meni pišu da sam ostarila. Arhiva

- Pristalica sam plastične hirurgije i to nikada nisam krila. Radila sam davno gornju usnu i grudi. Ne znači da ću stati na tome, ja sam žena iz šoubiznisa. Ne želim promijeniti svoj lični opis, već želim zadržati sve ono što je u meni ostalo od mladosti i da vratim sat unazad. Želim da starim na lijep i dostojanstven način. Ne želim da mediji o meni pišu da sam ostarila, već da izgledam fantastično za svoje godine – rekla je svojevremeno pjevačica.



Šuput i Grubnić: Pjevačica sa svojim stilistom često na meti kritika. Agencije

Hrvatska pjevačica Maja Šuput često je na meti komentara da je pretjerala sa zahvatima, a s obzirom na to da je pjevačicin stilist Marko Grubnić veliki fan Jelene Karleuše mnogi su joj zamjerili da sve više liči i kopira stil srbijanske pjevačice. Šuput je 2005. operirala grudi za jedan broj veće, a za potrebe snimanja spota “Nevaljala” odlučila je kao eksperiment povećati gornju usnu poslije čega i brzo splasnu, a sudeći po današnjim fotografijama Šuput je ipak nastavila održavati usne. Nedavno su u medijima stručnjaci komentirali da je dirala i nos i obraze nakon čega je ona to demantirala kuneći se u svoju porodicu.



Plastični hirurg iz Naše male klinike dr. Alemko Čvorak: Plastična hirurgija odavno već nije tabu tema. Arhiva

O ovoj temi pitali smo i sarajevskog plastičnog hirurga iz Naše male klinike dr. Alemka Čvorka.


- Prije svega, rekao bih da plastična hirurgija odavno već nije tabu tema i nije samo namijenjena poznatim osobama. Naprotiv plastične operacije mnogim ženama i muškarcima poprave kvalitetu života, kao na primjer nakon operacije karcinoma dojke. Mi se kroz praksu susrećemo s različitim tipovima ljudi. Od onih koji imaju samo jedan zahvat do onih koji krenu od kapaka, pa onda korigiraju nos, grudi, liposukciju. Ja kao stručnjak imam primarnu zadaću, a to je da uradim estetsku operaciju, ali prije toga važno je da ocijenim da li ja mogu ili ne mogu da pomognem pacijentu. Ja i moj tim trudimo se da sve što radimo izgleda lijepo i dopadljivo, da ne izgleda neprirodno. Pretjerivanje u svemu stvara negativnu konotaciju u našem okruženju. Svakako moj savjet pacijentima je, prije svega, da vjeruju svom ljekaru i da bilo kakve estetske zahvate rade isključivo kod stručnjaka – rekao nam je Čvorak.



Mamin poklon

Influenserica Hana Hadžiavdagić-Tabaković je u jednom intervjuu za hrvatske medije izjavila kako je dobila grudi na poklon od mame zbog diplomiranja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Ono što su mnogi komentirali jeste da je ovaj zahvat toliko dobro urađen da se jedva primijeti da je urađena korekcija što je, rekli bismo, i cilj plastične hirurgije.




Hana Hadžiavdagić-Tabaković. Instagram


Jedna od najpopularnijih pjevačica prošle godine zbog hita “Žena od sultana” Tijana Milentijević ne krije kako je išla pod nož.


- Nije tajna i ne krijem da sam korigiraala usne i grudi, ali ne zbog karijere, nego zbog sebe, sada sam sebi ljepša. Oduvijek sam bila zrelija od svih u svom društvu i izdvajala se. Jako sam mlada počela da se bavim pjevanjem i bitno mi je da su me moji sugrađani i porodica podržali - ispričala je.


Milentijević: Ima podršku porodice. Instagram


Čuvena Odri Hepbern (Audrey Hepburn), koja je proglašena najljepšom ženom 20. stoljeća, bila je sinonim lijepog starenja, koje nije podrazumijevalo nož i operacije nego stalnu njegu i hranjenje duše. Njene riječi o ljepoti žene obišle su svijet te se i danas citiraju.

- Za atraktivne usne, govorite ljubazno. Za divne oči, tražite dobrotu u ljudima. Za dobru liniju, dijelite hranu s gladnima. Za lijepu kosu, dozvolite djeci da provlače svoje prste jednom dnevno kroz nju. Za dobro držanje, hodajte sa znanjem da nikad niste sami. Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, njenom stasu ili frizuri. Ljepota žene se ogleda u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav počiva. Ljepota ne leži u njenoj vanjštini nego se prava ljepota žene očituje u njenoj duši – izjavila je svojevremeno Hepbern.



Prijović: Operirala nos, usne i grudi. Instagram

Promjena iz temelja

Srbijanska pjevačica Aleksandra Prijović, snaha Brene i Bobe Živojinovića, također je iz temelja promijenila izgled u odnosu na djevojku koja se pojavila na audiciji za „Zvezde Granda“. Ona je tako operirala nos, usne i grudi. Također nikada to nije krila te isticala da je to uradila najviše zbog posla.


Anderson: Devedesetih svima bila uzor. Agencije

Holivud kao diktat


Devedesetih godina slika Pamele Anderson se najčešće nosila hirurzima kao primjer onoga što djevojke širom svijeta žele, onda je zavladao trend izgledati poput Anđeline Đoli (Angelina Jolie), dok je posljednjih nekoliko godina glavna muza za izgled ženama starleta Kim Kardašijan (Kardashian).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.