MORA NA OPERACIJU

Krisi Tajgen objavila fotografijuiz bolničkog kreveta: Molim vas, zaustavite ovu bol

Krisi nije prva javna osoba koja je javno progovorila o ovoj bolesti s kojom se bore mnoge žene

Krisi Tajgen: Bolna sedmica. Agencije

L. Karahmet - Pujagić

5.2.2021


Krisi Tajgen (Chrissy Teigen) objavila je da ide na operaciju zbog endometrioze te objavila snimku iz bolničkog kreveta.

-Operacija endometrioze. Molim vas, zaustavite ovu bol - napisala je bivša manekenka i supruga pjevača Džona Ledženda (John Legend).

Za 35-godišnjakinju je operacija posebno teška jer se poklopila s sedmicom kad je trebala roditi svoje treće dijete, sina Džona (John), kojeg je izgubila u 20. sedmici trudnoće. Na društvenim mrežama upitala je ljude kakva su njihova iskustva nakon takve operacije te koliko traje oporavak, a javile su joj se brojne žene sa svojim iskustvima i ponudile joj utjehu.


Krisi Tajgen u bolnici. Instagram

Mnoge javne osobe progovorile o endometriozi

Krisi nije prva javna osoba koja je javno progovorila o ovoj bolesti s kojom se bore mnoge žene. Pjevačica Helsi (Halsey) je 2018. godine otkrila da je zbog tog stanja usred koncerta imala spontani pobačaj.

Zbog endometrioze je na operaciji bila i bivša Miss Universe te influencerica Olivija Kulpo (Olivia Culpo).

-Endometrioza je stanje u kojem tkivo iz sluznice maternice odluči rasti u drugim slučajnim dijelovima vašeg tijela, uzrokujući bol. To može ometati plodnost i cjelokupno zdravlje, te iskreno utječe i na to kako se čovjek osjeća. Povrh svega, nevjerojatno je bolno, a gotovo ju je nemoguće vidjeti ultrazvukom, osim ako na jajnicima nemate endometriome – to sam imala. Godinama sam bila u agoniji kada dobijem menstruaciju i nebrojeno puta su mi liječnici davali pogrešnu dijagnozu - napisala je Kulpo tad te naglasila kako bolne menstruacije nisu normalne.

Glumica Lina Danam (Lena Dunham) se nakon dugogodišnje borbe s endometriozom odlučila na hirurško odstranjivanje maternice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.