SCHINDLEROV LIFT

Emir Hadžihafizbegović za "Avaz TV": Zločinci se trebaju plašiti jer ćemo ih po ko zna koji put putem umjetnosti raskrinkati

U romanu, prema kojem se u Kamernom teatru 55 radi predstava, opisana su sva zvjerstva koja su neki uspjeli preživjeti, a koja su činila prve komšije, a ne stranci

Piše: Nerma Ajnadžić

8.2.2021

"Schindlerov lift" jedan je od najpotresnijih romana napisanih prema istinitim događajima koji su se tokom agresije na BiH desili u Prijedoru, jednom crvenom soliteru. Darko Cvijetić je autor, čovjek koji i danas u istom tom soliteru živi. Opisana su sva zvjerstva koja su neki uspjeli preživjeti, a koja su činila prve komšije, a ne stranci. Monstrumi su potpisani imenom i prezimenom.

Crveni soliter kao simbol nekadašnje Jugoslavije

Roman je i prepun simbolike. Od samog imena, koji asocira na oskarom nagrađeni film o holokaustu "Schindlerova lista", a lift u soliteru je upravo marke "Schindler". Djevojčica Stojanka je jedan od simbola stradale nevine djece, ali i svi onih koji ni krivi ni dužni su izgubili živote. Sam crveni soliter je simbol za nekadašnju državu Jugoslaviju.

Glumački ansambl Kamernog teatra 55, zajedno s rediteljem Kokanom Mladenovićem uveliko se pripremaju za premijeru istoimene predstave nastale prema romanu, koja je zakazana za sami kraj ovog mjeseca. Probe su, kako kažu, nabijene emocijama, a često se desi da se pusti i suza. Svi oni zajedno "Schindlerov lift" proživljavaju i tu priču svakog dana sa sobom nose kući, žive i bude se s njom.


Hadžihafizbegović: Mi govorimo u ime hiljada onih koji su bez ikakvog razloga izgubili živote - Avaz
Admir Glamočak - Avaz
Sa probe "Schindlerove liste" - Avaz
Tatjana Šojić - Avaz
Sa probe "Schindlerove liste" - Avaz
+2

U predstavi igraju Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović za "Avaz TV" govorio je o samoj ideji da se ova predstava radi. Otkrio je da su od autora Darka Cvijetića autorska prava otkupili još prije dvije godine, te da su čekali pravi moment da rade predstavu.

- Čuvali smo ih brižno. Naša domaća zadaća je da se bavimo ovakvim temama da ti ljudi, koji su nevini ubijeni, da progovore, kao i da progovore oni koji su zločinačka djela vršili. Ti ljudi ispred sebe nisu vidjeli čovjeka ni komšiju, već objekt koji treba ukloniti - kazao nam je, između ostalog, Hadžihafizbegović.

Prvih devet predstava je rasprodano

Ističe da u salu Kamernog teatra 55 zbog pandemije koronavirusa ne može ući više od 70 ljudi.

- Žao mi je zbog toga. Imamo više od 500 rezervacija. Prvih devet predstava je rasprodano - kaže Hadžihafizbegović.

Naglašava da se reakcija ne plaši.

- Imam dovoljno godina i mudrosti, prošao sam vrlo stresne stvari, nikome od nas neće Facebook suditi. Egzekutori se trebaju plašiti jer ćemo ih po ko zna koji put putem umjetnosti raskrinkati. Mi govorimo u ime hiljada onih koji su bez ikakvog razloga izgubili živote, samo zato što nose neko drugo ime koje ne pripada nekim drugim povijesno-religijskim krugovima - istakao je direktor Kamernog teatra 55.

Pogledajte u videu šta je to Hadžihafizbegović još rekao.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.