O NOMINACIJI ZA OSKARA

Danis Tanović ekskluzivno za "Avaz": Nisam iznenađen, jako sam sretan, divna vijest u ovim tmurnim vremenima

Nažalost, prije 19 godina smo svi bili puni nade da će se nakon mog Oskara stvari promijeniti, kazao je Tanović

Piše: N. Aj.

15.3.2021

Danis Tanović prije 19 godina donio Oskara u BiH. Arhiv

Prije 19 godina Danis Tanović je držao zlatnog kipića u ruci, dok je stajao pored Džon Travolte (John) i Šeron Stoun (Sharon Stone), i poručio: - Ovo je za moju zemlju, za Bosnu!

"Ničija zemlja" je tada krunisana Oskarom za najbolji strani film.

Danas je film "Quo vadis, Aida?", bh. rediteljice Jasmile Žbanić zvanično nominiran u istoj kategoriji. Svi su presretni, pa i Danis Tanović, koji je ekskluzivno za "Avaz" govorio o ovom uspjehu.

Žbanić: Rediteljica "Quo vadis, Aida?". Arhiv

Nema mišljenja o nominaciji. Ima samo radost i sreća. Divna vijest u ovim tmurnim vremenima. Moram priznati, pomalo očekivana, jer sam pogledao skoro sve filmove koji su bili u široj nominaciji. Bilo mi je jako drago kada je ušao u uži izbor. I mislio sam da će se ovo desiti. Nisam iznenađen, a jako sam sretan. Svih pet koji su ušli u nominaciju su odlični i jaki filmovi. To je jedan divan dan za sve nas - kazao je Tanović.

Vidno raspoložen razgovarao je s potpisnicom ovih redova priznajući da mu mobitel čitav dan zvoni.

Scena iz filma "Quo vadis, Aida?". Arhiv

Nažalost, nisam siguran šta ovo znači za bh. kinematografiju, pošto je naša kinematografija otprilike, da ne kažemo da se raspala, ali je pred raspadom. Mi snimamo jedan ili dva filma godišnje na jedvite jade, dok naši susjedi to rade mnogo više. 

Recimo u Srbiji se u ovom trenutku snima bar desetak serija i ne znam koliko još igranih filmova. Hrvatska isto tako ima veliki broj projekata. Nažalost, prije 19 godina smo svi bili puni nade da će se nakon mog Oskara stvari promijeniti. Malo su krenule nabolje, počelo je. Ali je onda podleglo nepotizmu, nemaru i svemu onome što predstavlja politička zajednica - poručio je Tanović.

Smatra da postoje šanse da bh. ostvarenje osvoji Oskara.

- "Quo vadis, Aida?" je odličan film. Ima sjajnu temu, izvrsne glumce. To je teško predvidjeti - iskren je Tanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.