ISTINA O GUČIJEVIMA

Šokantna priča: Naručila ubistvo muža, a danas je slobodna i uživa u njegovim milionima

Patricija Ređiani puštena je na slobodu zbog dobrog vladanja 2016. godine, tačno 18 godina nakon što je zatvorena, a i danas tvrdi da nije imala veze s Mauricijevim ubistvom

Patricija Ređiani: Crna udovica. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić

22.3.2021

Svijet s nestrpljenjem iščekuje film o porodici Guči (Gucci), koji režira Ridli Skot (Ridley Scott), a naslovne uloge glume Lejdi Gaga (Lady) i Adam Drajver (Driver). Gaga će u filmu upravo glumiti Patricija Ređiani (Patrizia Reggiani), koja je odslužila 18 godina za Mauricijevo ubistvo. Osim Drajvera, u glumačkoj ekipi bit će i Al Paćino (Pacino), Džeremi Ajrons (Jeremy Irons), Džared Leto (Jared).


U filmu će biti ekraniziran jedan od najvećih skandala u svijetu mode, misterija koja je godinama intrigirala Italiju i na površinu izvukla "prljav veš" porodice Guči.



Kćerka konobarice


„House of Gucci“ prikazat će odnos direktora modne kuće, Mauricija Gučija (Mauricio) i njegove ekstravagantne supruge, a dok film ne stigne, ovo je prava priča o tome šta se zapravo desilo prije 26 godina, kada je Guči ubijen.



Patricija Ređiani. Agencije

Osnivač modne kuće Guči bio je Gučio Guči (Guccio), koji je 1921. otvorio butik kože u Firenci. Imao je petero djece kao i usvojenog sina iz ženinog prethodnog braka, a najznačajniji za ovu priču su Rodolfo, Paolo i Aldo, najstariji sin, koji je imao i najviše smisla za biznis. Kasnije su njegovi sinovi tokom sedamdesetih godina opijeni bogatstvom i slavom koji im je porodično ime donijelo, odlučili da iz igre izguraju polusestru, a oca su prijavili za utaju poreza, pa je i završio u zatvoru.

Tokom 1983. godine na scenu stupa Mauricio Guči, kome je novac bio jedini pokretač, pa je tako 1988. prodao polovinu svojih dionica arapskoj kompaniji „Investcorp“. Novac je potrošio za manje od tri godine, a uz stalne intrige, svađe i spletke s ostalim članovima porodice, bio je primoran prodati i ostatak svog udjela u kući Guči za gotovo 170 miliona dolara.

Ostao je na čelu kompanije do svoje smrti 27. marta 1995. i bio je posljednji član čuvene porodice koji je vodio ovu modnu kuću. Mauricio je, kao student u Milanu, upoznao svoju buduću ženu. Patricija Ređiani (Patrizia Reggiani) je bila kćerka konobarice. Ubrzo je osvojila Maurcija i uživala u slavi i novcu, a za njega se i udala, uprkos protivljenju porodice Guči.



Svijet s nestrpljenjem iščekuje film o porodici Guči. Agencije

Toliko je bila opsjednuta zlatom da su je zvali Tutankamonom Rima, šetala je okolo noseći papagaja na ramenu, u šoping je išla privatnim avionom. Cijeli svijet je pamti po čuvenoj rečenici:

"Radije ću plakati u Rols - Rojsu nego biti sretna na biciklu".

Sretna je i bila, gotovo punih 12 godina, koliko je bila udata za nasljednika kuće Guči, a onda se sve preokrenulo.



Glavni osumnjičeni

Razveli su se 1985. godine, kada je Mauricio ostavio Patriciju zbog 10 godina mlađe dizajnerke enterijera. Patricija je iz braka izašla sa stanovima u Milanu i Njujorku i alimentacijom od pola miliona dolara godišnje, što je za nju bila uvreda. Ona je toliko trošila za sedam dana i oko novca su se svađali narednih 10 godina. Sve je dostiglo vrhunac kada je Mauricio otkrio da se namjerava ponovo oženiti.


Za nju je to bio ultimativni udarac i nije željela dozvoliti da neko drugi završi s novcem koji je smatrala svojim. Policiji je trebalo dvije godine da dokaže da je ona naručila ubistvo bivšeg muža, koji je stradao na ulazu u sjedište modne kuće „Gucci“ u Milanu 27. marta 1995. godine. Navodno, ona nije imala ništa s tim, već je sve bilo djelo njene prijateljice i vidovnjakinje.



Mauricio i Patricija. Agencije

Međutim, svjedočenja svih umiješanih, ali i njeno bahato ponašanje, doveli su do toga da je ona bila glavni osumnjičeni, iako je lista ljudi, koji su željeli smrt prvog čovjeka Guči porodice, bila podugačka, od sicilijanske mafije do nezadovoljnih poslovnih partnera.


Tužilac je tražio smrtnu kaznu, ali je osuđena na 26 godina zatvora. Njena saučesnica, vidovnjakinja, je dobila 25 godina, a Sicilijanac, koji je zapravo ubio Mauricija Gučija, osuđen je na smrt. Puštena je na slobodu zbog dobrog vladanja 2016. godine, tačno 18 godina nakon što je zatvorena, a i danas tvrdi da nije imala veze s ubistvom.



Dvije verzije priče


Ubistvo je Patricija platila 400.000 dolara, ali su se njeni saučesnici predomislili i počeli su zahtijevati dodatni novac. Iako nema zvanične verzije, postoje dve verzije priče kako je uhvaćena. Prema jednoj, policija je prisluškivala telefon u stanu i tako saznala sve o njenim spletkama, a prema drugoj, odao ih je portir, koji je tražio bonus zbog ubistva i kada ga je Patricija odbila, sve ih je prijavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.