SLUČAJ KOJI POTRESA REGION

Advokat tvrdi da je audiosnimak ključni dokaz: Može li Branislav Lečić na osnovu njega biti osuđen?

Ključan dokaz je iskaz žrtve pred nadležnim organima, a oni dalje procjenjuju u kojoj mjeri je on detaljan, logičan, životan, koliko se odnosi na period prije samog izvršenja krivičnog djela

N. Aj. / Alo.rs
  • Advokat Jugoslav Tintor i glumac Branislav Lečić

    Advokat Jugoslav Tintor i glumac Branislav Lečić

    Foto: Arhiv


Advokat Jugoslav Tintor koji u Srbiji zastupa žrtve profesora glume Miroslava Mike Aleksića, za srbijanski portal Alo.rs je prokomentarisao slučaj Branislava Lečića.

Kako je rekao, snimak razgovora koji je napravila Danijela Štajnfeld, a u kojem se čuje kako Lečić izgovara rečenicu: "Šta ti misliš da ja svoj k***c mećem u nekoga koga ne poštujem, da bih ga ponižavao, potcjenjivao", važeći je na sudu kao dokaz.

- Mislim da je predmet Mike Aleksića prekretnica na određeni način i da je veliki broj drugih djevojaka koje su u nekom trenutku u prošlosti preživjele traumatične događaje i tada mislile da je ispravno da šute o tome, sada dobile ohrabrenje da prijave seksualno nasilje i otkriju identitet nasilnika - rekao je Tintor.

Osvrnuo se na slučaj Štajnfeld i Lečića.

- Tužilaštvo treba da kaže šta se preuzima kao sljedeći korak. Ključan dokaz je iskaz žrtve pred nadležnim organima, a oni dalje procjenjuju u kojoj mjeri je on detaljan, logičan, životan, koliko se odnosi na period prije samog izvršenja krivičnog djela. Opis događaja i datog perioda treba da predstavlja cjelinu kako bi sud bio uvjeren u istinitost tvrdnje žrtve - kazao je advokat Tintor.

Dodao je da se pojavio snimak njihovog razgovora koji je, kako pretpostavlja, ciljano objavljen kako bi potkijrepio vjerodostojnost tvrdnje žrtve.

- Bitno je razgraničiti da je u ovom slučaju, kako se navodi, ona sama snimala svoj razgovor sa sagovornikom i sada to upotrebljava kao dokaz, dok je snimanje neovlašteno onda kada to čini treće lice bez znanja onoga ko je na drugoj strani žice. Dakle, zakon ovakav dokaz priznaje, a ukoliko se identifikuje sagovornik na drugoj strani, tada će se raspravljati pitanje pod kojim okolnostima je on njoj govorio ono što se čuje - rekao je Tintor za Alo.rs.

NA VRH

Podijeli članak na