HIT KNJIGA

Nobelovac Orhan Pamuk objavio roman o kugi u doba korone

Pripremao sam se i razmišljao o ovom romanu 40 godina i pisao ga duže od četiri godine, kazao je pisac

Nobelovac Orhan Pamuk. Arhiv

Piše: N. Aj.

1.4.2021

Orhan Pamuk objavio je roman "Noći kuge" o pandemiji s početka 20. vijeka, a izlazak njegove nove knjige koincidira sa pandemijom koronavirusa. Nobelovac kaže da je roman pisao posljednje četiri godine i da je zapanjen sličnostima, a da su ga izdavači požurivali da ga završi.

- Pripremao sam se i razmišljao o ovom romanu 40 godina i pisao ga duže od četiri godine - kazao je Pamuk u intervjuu uticajnom turskom dnevniku "Hurijet".


Izgled knjige "Noći kuge". Agencije

Na pitanje kako se osjeća zbog toga što izlazak njegovog romana koincidira sa pandemijom koronavirusa, pisac kaže da je "zaprepašten".

- Priča iz romana vezana je za svijet za koji sam mislio da neće ljude zanimati. Ali iznenada, sa pandemijom koronavirusa, ljudi su počeli da žive sve to iz prve ruke, to o čemu sam ja pisao u romanu. Ispalo je kao da se nešto što ste radili u potaji iznenada pojavilo - rekao je pisac.

Roman "Noći kuge" smješten je u 1901. godinu i prati priče o otomanskom guverneru, ljekaru i majoru koji se bore protiv epidemije kuge na fiktivnom ostrvu Minger.

Podsjećamo, nobelovac Orhan Pamuk je prije nešto manje od dvije godine boravio u Sarajevu povodom premijere predstave "Snijeg" koja je rađena prema istoimenoj Pamukovoj knjizi u Narodnom pozorištu Sarajevu, a režirao je Dino Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.