LONDON

Uskoro 74. dodjela britanske filmske nagrade: Hoće li BAFTA najaviti Jasmilin Oskar

Dvije sedmice kasnije oči svijeta bit će uprte u dodjelu zlatnih kipića

Piše: N. Ajnadžić

11.4.2021

Žbanić: Nominirana za najbolju rediteljicu. Avaz

Dodjela 74. filmske nagrade Britanske akademije (BAFTA) ove godine bit će, prvi put u historiji, održana virtuelno zbog epidemioloških mjera uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa. Međutim, to nije jedina novina. Ceremonija BAFTA-e podijeljena je u dva dijela. sinoćš je održan prvi, a večeras u 20 sati po našem vremenu počet će drugi dio ceremonije.

Nešto prirodno

Film „Quo Vadis, Aida?“ jedne od najboljih bosanskohercegovačkih rediteljica Jasmile Žbanić nominiran je u kategoriji za najbolji strani film, dok će se Žbanić boriti i za nagradu najboljeg reditelja. Pobjednici u ovim, za bh. javnost najznačajnijim kategorijama, ali i onim poput najboljeg filma, glumca i glumice, sporednih uloga te izuzetnog britanskog filma bit će objelodanjeni u nedjelju.

Dvije sedmice kasnije oči svijeta bit će uprte u dodjelu zlatnih kipića - Oskara, nagradu Američke filmske akademije, koja se smatra najvažnijom u svijetu filma i televizije. Ostvarenje Jasmile Žbanić nominirano je za najbolji međunarodni igrani film, a, kako inače biva posljednjih godina, BAFTA je najbolji prognozer dobitnika Oskara. Pretežno oni koji slave u Londonu, kasnije slave i u Los Anđelesu.

- Toliko sam optimističan. Osjećam se potpuno opušteno u optimizmu koji osjećam, a to je da će Jasmila i ekipa dobiti i BAFTA-u i Oskara. Ali, bez obzira na BAFTA-u, mislim da će dobiti Oskara. Znate kada osjećate da je nešto prirodno? Eh, toliko sam siguran da će dobiti i jedno i drugo. Držim palčeve i baš se radujem, s dubokim uvjerenjem da će biti uredu i sada u nedjelju i dvije sedmice kasnije - kazao nam je bh. reditelj Pjer Žalica.


Žalica: Držim fige. Arhiv

Jedan od glumaca u filmu, Izudin Bajrović, koji tumači jednu od glavnih uloga, ističe da je BAFTA jedna od najznačajnijih evropskih filmskih nagrada, ako ne i najznačajnija.

- Često „utaba“ put onima koji će kasnije biti nagrađeni Oskarom. S obzirom na to da je „Quo Vadis, Aida?“ nominiran za BAFTA-u u dvije kategorije, uvjeren sam da će barem jednu od te dvije nagrade ovaj film osvojiti. I jedna i druga su jako značajne. U svakom slučaju, i filmu i Jasmili želim puno sreće - rekao nam je Bajrović.

Bajrović: Uvjeren u pobjedu. Arhiv

Bez publike

Ceremonije BAFTA-e bit će emitirane iz londonske dvorane „Royal Albert Hall“, ali crvenog tepiha neće biti, dok će se prezenteri javljati i iz Londona i iz Los Anđelesa. Publika neće biti prisutna, a nominirani, odnosno pobjednici, svoje će nagrade prihvatiti virtuelno pred publikom koja će sve pratiti iz domova.

Ko je još u konkurenciji

„Quo Vadis, Aida?“ u kategoriji za najbolji međunarodni film izvan engleskog govornog područja. Arhiv

U kategoriji za najbolji film izvan engleskog govornog područja, osim „Quo Vadis, Aida?“, nominirani su još i „Another Round“, „Dear Comrades!“, „Les Miserables“ i „Minari“.

Za najboljeg reditelja, osim Jasmile Žbanić, nominirani su i Tomas Vinterberg (Thomas) „Another Round“, Šanon Marfi (Shannon Murphy) „Babyteeth“, Li Ajzak Čank (Lee Isaac Chung) „Minari“, Kloi Zao (Chloe Zhao) „Nomadland“ i Sara Gevron (Sarah Gavron) „Rocks“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.