NAJDUGOVJEČNIJA SERIJA

Meredit Grej u omiljenom "Uvodu u anatomiju" oživjela najdraže likove

Elen Pompeo u seriji je zaražena Covidom te je priključena na repirator i u komi je, dok njen um pravi „sigurno zonu“, plažu na kojima vidi i razgovara s ljudima koje je voljela

Meredit Grej i Derke Šepard. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

17.4.2021

Od 2005. godine kada je serija "Uvod u anatomiju" prvi put otišla u eter do danas ima milione fanova širom svijeta. O nekim osnovnim medicinskim postupcima učili smo iz ovog ostvarenja, a zgode i nezgode Meredit Grej (Meredith Gray), koju igra Elen Pompeo (Ellen) i njenih kolega doktora pratili smo u jednom dahu.

Tragično preminuli

Set za vrijeme koronavirusa. Instagram

Serija je ušla u 17. sezonu, a još od kraja 16. uveliko se bavi aktualnom situacijom pandemije koronavirusa kroz prizmu njenog utjecaja na ljekare. Odnedavno se nova sezona počela emitirati na ABC-u, a gledaoci su još u šoku od kraja prethodne.

Naime, u samoj završnici jedan od omiljenih likova iz posljednjih sezona Endru Deluka (Andrew DeLuca), kojeg utjelovljuje Điakomo Đianjioti (Giacomo Gianniotti), umire, ali, kako su naveli producenti serije, herojski.

Meredit Grej je zaražena koronavirusom zbog čega je na respiratoru u komi. Njen um pravi „sigurnu zonu“ i to na plaži gdje Meredit uspjeva vidjeti i razgovarati sa svim ljudi koje voli, a koje je izgubila. Ovo je bila idealna situacija za scenaristu i producente da vrate skoro sve likove koji su tokom 16 godina tragično preminuli.

Mededit Grej i Derek Šepard u novoj sezoni. Instagram

Naravno, najveća ljubav Meredit Grej, Derek, kojeg igra Petrik Dempsi (Patrick Dempsey), među prvima se vratio u šou. Ne zaboravimo njegov nadimak „Sanjivi“ (McDreamy). Tu je i Džordž Omali (George O'Malley), kojeg igra T. T. Najt (T. R. Knight), ljekar koji je život izgubio tako što ga je udario autbus dok je spašavao nepoznatu ženu. Upravo Omali se kroz brojne sezone spominje kao neprežaljeni.

Dalje je povratak ozvaničila i Mereditina mlađa polusestra Leksi Grej (Lexie Gray), koju igra Čajler Li (Chyler Leigh), koja je krajem osme sezone poginula u padu aviona. Također, Erik Dejn (Eric Dane), odnosno Mark Sloun (Sloan) u seriji, Leksin dečko, njen „suđeni“, koji je također poginuo nakon pada aviona, vraća se na magičnu plažu.

Producenti serije rekli su da su željeli na neki način pružiti i tačku na ljubav između Leksi i Marka, jer je to ostala neispričana priča.

Ograničeno kretanje

Vratio se i Mark Sloun. Instagram

Dejn je za američke medije govorio da nije ni razmišljao već na prvu prihvatio ponudu da se vrati u „Uvod u anatomiji“ naglašavajući kako i Leksi i Mark to zaslužuju. No, s kolegicom Li nije se vidio na setu s obzirom na to da je ona u vrijeme snimanja bila u Vankuveru te zbog ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa nije mogla doći u Ameriku. Tačnije, mogla je doći ali se ne bi mogla vratiti u Kanadu bez karantina.

- Morali smo izvesti neku magiju. Bilo je dosta zelene pozadine – kazao je Dejn aludirajući na to da su pozadinu naknadno dodavali te u montaži spajali Leksi i Marka.

Kompletna ekipa „Uvoda u anatomiju“ na setu vrlo vodi računa o mjerama protiv koronavirusa. Kroz čitavu seriju imaju medicinske savjetnike koji im pomažu u tome da ljekarski problemi, operacije i sve što ide s tim izgleda što realnije publici. Tako, naprimjer, jedna od sestara koja se pojavljuje skoro od samog početka serije Boki En (Bokhee An) je medicinska sestra u stvarnom životu, koja je u međuvremenu otišla u penziju. Osim što igra u seriji, ona je i savjetnica.

Posvećeno medicinskim radnicima

Elen Pompeo. Agencije

Elen Pompeo često objavljuje na Instagramu sa snimanja „Uvoda u anatomiju“. Prije nekoliko mjeseci napisala je:

- Prvi put u odori... Otkako smo zaustavili snimanje, 7.000 zdravstvenih radnika umrlo je od COVIDA - 19. Posvećujem sezonu 17 svima koji su pali i svima vama koji milošću Božjom još stojite... Ova sezona je za vas s poniznošću i malo humora da nas provede kroz ovo i beskrajne količine zahvalnosti. Nadam se da ćete biti ponosni na nas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.