65 GODINA BILI U BRAKU

En je Kirku Daglasu opraštala nevjere koje je priznao: S 15 godina ljubio je i učiteljicu

Bila je najkompliciranija žena koju sam upoznao, govorio je svojevremeno Kirk

Dvije godine nakon što je upoznao En dok je Kirk snimao film 'Strast za životom'. AFP

A. J. / 24sata

1.5.2021

En Daglas (Anne Douglas), supruga pokojnog Kirka Daglasa i pomajka Majkla Daglasa (Michael, 76), preminula je u četvrtak u Kaliforniji u 103. godini. Njen život je obilježio brak s proslavljenim glumcem Kirkom, s kojim je provela 65 godina.

Oskarovac Kirk Daglas dvaput se ženio, ali samo za drugu ženu En Bujdens (Ann Buydens) govorio je da mu je srodna duša. Kirk se 1951. razveo od Dajane Dil (Diana Dill), s kojom ima sinove Majkla Daglasa i Džoela Daglasa (Joel, 73).

Dvije godine nakon što je upoznao En dok je Kirk snimao film 'Strast za životom', u kojem je glumio Vinsenta van Goga.

Nije to bila ljubav na prvi pogled. Njihovi zajednički memoari 'Kirk i En' opisali su njihovu ljubav. Kirk je prišao En i rekao:  'Hoćeš li sa mnom i prijateljima na večeru u jedan chic restoran?'. En mu je odgovorila: 'Ne hvala, idem kući ispeći jaja.'

Kirku nije 'sjelo' odbijanje, ali je En zaposlio kao svoju publicistkinju.

- Bila je najkompliciranija žena koju sam upoznao. Mislim, bio sam velika filmska zvijezda, pozvao sam je na večeru i odbila me - rekao je svojevremeno Kirk.

Ipak, tad su se polako počeli upoznavati, a iz prijateljstva se rodila ljubav. Već u maju 1954. par se vjenčao. Brak je trajao sve do Kirkove smrti. U braku su dobili sinove Pitera (Peter, 64) i Erika (Eric), koji je preminuo 2004.

Nije Kirk bio savršen suprug. U memoarima je priznao da je u braku bio nevjeran. En je varao s kolegicama Ritom Hejvort (Hayworth) i Patricijom Nil (Patricia Neal) te s Kristinom Kraford (Christin Crawford), ali njihova ljubav pobijedila je sve. Uz dvije žene i navedene ljubavnice, Kirk je imao još avantura. Prva veza bila mu je s profesoricom engleskog jezika koju je zvao gospođa Livingston. Ona ga je zavela kad je njemu bilo svega 15 godina.

En i Kirk sa Majklom Daglasom i Ketrin Zetom Džons. AFP

Ljubovao je i s Marlin Ditrih (Marlene Dietrich), Lindom Darnel, Evelin Kejs (Evelyn Keyes), Merilin Maksvel (Marilyn Maxwell), Džene Tirni (Gene Tierney) i En Sotern (Ann Sothern).


Njihova ljubav bila je 'staromodna'. Nije bilo e-mailova, poziva... Slali su ljubavna pisma.

- Nismo slali e-mailove. To jednostavno nije to. Iako, za stoti rođendan kupila sam mu iPad. Svaku večer imamo ono što zovemo 'zlatni sat', oko 18:30 do 19:15, uglavnom prije večere. Tada uzmemo piće i razgovaramo o onome što se događalo tokom dana. I danas ima iPad koji sam mu poklonila i oboje na svom iPadu gledamo CNN ili nešto slično, ali ne razgovaramo - rekla je En prošle godine.

En Bujdens cijenjena je filantropkinja i kolekcionarka umjetnosti, a s novcem je bolje raspolagala od Kirka s čime se Kirk svojevremeno i složio. Kada je u 70-ima bio na rubu bankrota, upravo je En bila ta koja ih je izvukla pametnim ulaganjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.