NASTUPIO DOK SE PUCALO

Brus Dikinson, pjevač "Iron Maidena", piše scenarij za igrani film o koncertu u opkoljenom Sarajevu 1994. godine

Ovaj događaj je opisan u dokumentarnom filmu "Scream For Me Sarajevo" koji je objavljen 2016. godine iz ugla građana i onih koji su slušali Brusa Dikinsona

N. Aj.

3.5.2021

Brus Dikinson. Agencije

Brus Dikinson (Bruce Dickinson) svoj boravak u opkoljenom Sarajevu 1994. godine neće nikada zaboraviti. Ta četiri dana koja je proveo u putu prema glavnom gradom BiH koji je tada bio granatiran svakodnevno, i u samom Sarajevu gdje je s bendom "Skunkworks" nastupio.

Pjevač "Iron Maidena" sada sarađuje s Sašom Garvasijem (Sacha Gervasi), reditelj filma "Anvil: The Story of Anvil", kako bi napisali scenarij zasnovan upravo na održanom koncertu te ratne 1994. godine.

Ovaj događaj je opisan u dokumentarnom filmu "Scream For Me Sarajevo" koji je objavljen 2016. godine iz ugla građana i onih koji su slušali Brusa Dikinsona. Upravo oni su taj koncert opisali kao svjetlo na kraju tunela, događaj koji im je dao nadu u život i bolje sutra.


Mnogi svjetski mediji su prenijeli ovu informaciju i pisali o opkoljem Sarajevu.

- To je promijenilo stvari, i meni i momcima iz benda. A mi smo tamo bili samo četiri dana. Zamislite kako je bilo biti tu i živjeti to godinama - kazao je Dikinson u podkastu "Next Level Soul".

Gost je bio i reditelj Saša Garvasi koji je kazao:

- U momentu kada su vam životi i životi vaših porodica "razbijeni", biti u mogućnosti vidjeti i slušati Brus Dikinskona iz "Iron MAidena"... Bili su toliko uzbuđeni, to im je bilo jako važno, kao neka mitska stvar za njih da prisustvuju. Do danas ostaje dođađaj koji nije zaboravljen, rekao bih da je to bio osnovni događaj. To je najekstremnija verzija onoga šta muzika znači za sve nas. Brus mi je rekao, a vidi se i u dokumentarcu koji vrijedi pogledati jer je brilijantno urađen, da su grupe od tri ili četiri čovjeka trčale preko ulica dok se na njih puca, da bi ušli na koncert. To nije bio samo rok šou, to je bio događaj koji je napravljen u ratu.

Kako "Avaz" saznaje riječ je o igranom filmu, a na scenariju se uveliko radi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.