BILI NAJMOĆNIJI PAR

Upoznali se na sajmu, zgrnuli 124 milijarde, a djeci će ostaviti "mrvice"

Zbog svog društvenog rada i filantropije i Bil i Melinda često su se nalazili na listama najmoćnijih muškaraca, odnosno žena na svijetu

Bill Gates i Melinda. AFP

Jutarnji.hr

4.5.2021

U ponedjeljak poslijepodne Bila Gejts (Bill Gates) (65) i njegova supruga Melinda (56) objavili su u zajedničkoj izjavi da se razvode nakon 27 godina braka.

Bil i Melinda upoznali su se još 1987. godine na jednom sajmu u New Yorku. Kada je Bil Melindu prvi put pozvao da izađu, pitao je da li bi mogli izaći za tačno dvije sedmice. Melinda mu je na to odgovorila da nema pojma što će raditi za dvije sedmice, nakon čega je Bil uzvratio da ona nije dovoljno spontana za njega. No, kako piše Business Insider, Bil je Melindu pozvao već sljedećeg dana.

Ubrzo nakon toga Melinda je počela raditi kao projekt menadžer u Majkrosoftu (Microsoft), tehnološkom divu koji je Bil osnovao, a ranih 90-ih imenovana je šeficom odjela za informacijske proizvode u kompaniji.

Malo vjenčanje

Par se vjenčao 1994 .godine u maloj i intimnoj ceremoniji na Havajima, a Melinda je dvije godine kasnije napustilakompaniju kako bi se posvetila porodici piše Daily Telegraph.

Tokom braka par je dobio troje djece - Dženifer (Jennifer) (25), Rorija (Roryja) (21) i Fibi (Phoebe) (18). Usprkos enormnom bogatstvu njihovih roditelja, svako od njih naslijedit će "tek" po 10 miliona dolara, otkrio je Gejts.

U jednom od mnogih javnih nastupa Melinda je otkrila da njen brak s Bilom funkcionira tako dobro zato što su ravnopravno podijelili ovlasti i zadatke u domaćinstvu. No, nije se libila pričati i o izazovima kroz koje je njihov brak prolazio pa je tako više puta govorila o tome kako se nakon rođenja prve kćeri osjećala usamljeno jer je Bil često znao zaglaviti na poslu.

- Veliko bogatstvo može vas lako zbuniti. Ja sam ostala prizemljena tako da sam živjela porodični život kakav sam uvijek željela - ispričala je Melinda.

Fondacija

Status najmoćnijeg i najutjecajnijeg bračnog para na svijetu počeli su graditi 2000. godine kada su osnovali fondaciju "Bill & Melinda Gates". U nešto više od 20 godina to je postala najveća privatna fondacija na svijetu koja danas raspolaže s gotovo 50 milijardi dolara. 

Pretpostavlja se da je do 2018. godine samo bračni par Gejts kroz nju donirao više od 36 milijardi dolara, a fondacija se uglavnom koncentrira na pitanja globalnog zdravlja, obrazovanja i društvenog razvoja. Tako je, na primjer, fondacija prošle godine donirala 250 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa.

Zbog svog društvenog rada i filantropije i Bil i Melinda često su se nalazili na listama najmoćnijih muškaraca, odnosno žena na svijetu.

 - Ovo je tužan dan za porodicu, ali i pravi potres u svijetu filantropije - napisao je kratko na Twitteru čuveni scenarist Andrew Sorkin saževši time šok koji je u svijetu zaklada, fondacija i nevladnih organizacija izazvala ova vijest.

Melinda i Bill Gates (2018.). AFP

Složen razvod

Znatno više od fondacije zadnjih godina rastao je Majkrosoft. U vrijeme kada se par upoznao, ta je kompanija je imala tržišnu vrijednost od oko 35 milijardi dolara, dok danas vrijedi oko 1,9 bilijuna dolara.

Nadalje, Forbes procjenjuje da je Bil, koji je zadržao samo oko 1 posto dionica Majkrosofta, "težak" 124 milijarde dolara, čime je četvrti najbogatiji čovjek na svijetu. Stoga su gotovo svi relevantni svjetski mediji složni da će razvod Gejtsovih biti jedan od najsloženijih i najskupljih u povijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.