PREMINUO U BEOGRADU

Jedan od posljednjih intervjua Feđe Stojanovića: "Ja sam samo imao želju da živim pristojno"

Ja nisam nikad imao neku želju da budem poznat, niti neke želje da budem basnoslovno bogat, govorio je Stojanović

Feđa Stojanović. Agencije

A. Ka. / B92

5.5.2021

Kao da se podrazumijeva da glumci, pjevači, igrači moraju da nas zabave. Da nam pomognu da pobjegnemo iz sopstvenog života dok njihova pjesma, predstava, igra traju. A šta je sa njima? Kako oni žive kada odu u penziju?

O ovome sa kolegama umjetnicima, za emisiju Eksploziv koja se emituje na TV Prva govorio je Feđa Stojanović, koji je danas preminuo u Beogradu.

- Danas imate fantastične glumce za koje ja znam da bukvalno nemaju hljeba da jedu. I to je sramota - rekao je Stojanović, govoreći o primanjima umjetnika.

Tada je kazao:

- Mi nismo interesantni ovom društvu. Oni nas ne shvataju ozbiljno. Pa čak i ti talentovani ljudi koji su doživjeli te tužne priče, to se njih ništa ne tiče.

Samostalni umetnici koji posljednjih godina odlaze u penziju žive na ivici bijede. Zbog niskih osnovica za doprinose, a koje su smanjene 2006. godine, a koje im uplaćuju gradske vlasti. Penzioni čekovi nekih vajara, slikara... rijetko prelaze 30.000 dinara, a neki dobijaju tek nešto više od 10.000 mjesečno.

- Kad bi se sve svelo, ne daj bože da se razbolim, jer sam već u godinama i kad mogu da mislim na te neke dramatične stvari, teško da bi mogao sa mojom penzijom da prođem tako lagano. Ja nisam nikad imao neku želju da budem poznat, niti neke želje da budem basnoslovno bogat, ja sam samo imao želju da živim pristojno. Ma koliko ta želja bila minorna, ona je neki pojas za spasavanje. Ako nemate taj posao, vi ćete da se udavite – govoro je Stojanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.