DOM MLADIH

Emir Fejzić uoči premijere: Kultno „Bijelo dugme“ inspiracija za predstavu „Svi marš na ples“

Ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi

Fejzić: Za mene je ovo veliki izazov. Instagram

Piše: L. Karahmet - Pujagić

7.5.2021

Premijera predstave “Svi marš na ples” bit će održana sutra, u subotu, 8. maja, u 18 sati u kultnom prostoru Doma mladih Sarajevo. Na ovaj način simbolično će biti obilježeno i historijsko mjesto gdje su sve poznate ex-Yu rok grupe nastupale, među kojima i „Bijelo dugme“.




„Novo normalno“

- Predstava je spremna, ostalo je još da doradimo detalje i bit ćemo spremni za publiku, koje na premijeri, nažalost, neće biti mnogo zbog epidemiološke situacije i mjera koje moramo poštivati. Ali se ipak radujem susretu s publikom - rekao je u razgovoru za „Avaz“ glumac Emir Fejzić, jedan od učesnika u predstavi.



Fejzić: Pridržavali smo se epidemioloških mjera. Promo

Otkrio nam je i kakva je atmosfera vladala na probama, kako je postao dio „Balkan Dance Projecta“, koliko je ples za njega bio fizički naporan, jer je prvenstveno glumac, te koja je poruka predstave.


- Pridržavali smo se epidemioloških mjera, već smo se navikli na maske. Mnogo je otežavajuća okolnost ovo "novo normalno" stanje za umjetnost jer nam onemogućava rad i usporava proces - kazao je Fejzić.


Dodaje da „Svi marš na ples“ dočarava električni izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda „Bijelo dugme“ postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji.



Fejzić: Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje. Instagram

- Kako je tema većine pjesama „Bijelog dugmeta“ ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojima se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka - dodaje bh. glumac.


Predstava je rezultat rada Međunarodne plesne platforme „Balkan Dance Project“, a Fejzić prati njihov rad od nastanka. Prije dvije godine izrazio je želju da bude dio njihovog tima i oni su mu pružili šansu kroz ovaj projekt.


- Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje. Za mene je ovo veliki izazov, raditi s profesionalnim igračima, ali i užitak istovremeno. Radujem se što se rade nove predstave u pozorištima, ali i repriziraju stare. Nismo igrali godinu, što je duga i zamorna pauza, tako da smo, vjerujem, svi uzbuđeni i s velikom radošću čekamo nove predstave - iskren je bio Fejzić.


To je sloboda


Predstava će biti igrana u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji.

- S obzirom na to da je situacija i dalje nepovoljna za igranja i putovanja, predstava će putovati u samo nekoliko država, ali se nadamo da će dogodine predstavu imati priliku pogledati mnogo više ljudi - dodao je.


Za njega ples, priznao je, znači sloboda, a kao svako dijete koje je odrastalo u ex-Yu vremenu, tako i Fejzić voli „Bijelo dugme“.


- U vremenu kad nas sve razjedinjava ovaj projekt radi na spajanju i ujedinjenju - zaključio je.



Šta sam uspio unaprijediti

- Ova predstava je fizički za mene mnogo zahtjevna jer sam ja, prije svega, glumac pa tek onda plesač. Kroz ovaj proces sam imao priliku unaprijediti svoju plesnu tehniku, jer sam radio s istaknutim koreografom Igorom Kirovom, a onda i s profesionalnim igračima iz cijelog regiona - rekao je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.