SRAMOTNO

Ustaškim simbolom oskrnavljen mural posvećen legendarnom Đorđu Balaševiću

Preko čela oslikanoga Balaševog lika nepoznata osoba je, na Dan pobjede nad fašizmom, sprejem iscrtala ustaško "U" s križem

Avaz.ba

Oskrnavljeni mural u rodnom gradu legendarnog kantautora

Foto: Moj Novi Sad


Mural posvećen legendarnom kantautoru Đorđe Balaševiću, koji je u martu u novosadskom naselju Liman oslikao umjetnik iz Doboja, osvanuo je oskrnavljen ustaškim simbolom, prenijeli su danas tamošnji mediji.

Preko čela oslikanoga Balaševog lika nepoznata osoba je, na Dan pobjede nad fašizmom, sprejem iscrtala ustaško "U" s križem, kako se i vidi na fotografiji.

Mural je nacrtao 27-godišnji Deni Božić iz Doboja u rodnom gradu kantautora, na poziv vlasnika obližnjeg kafića "Biciklana".

To nije jedini mural posvećen Balašu, niti je jedini koji je oskrnavljen.

Početkom marta javna zidna slika "Živjeti slobodno", koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, uništen je poslije samo nekoliko sati.

Poznati vojvođanski kantautor preminuo je 19. februara u rodnom Novome Sadu, koji je tim povodom proglasio dan žalosti, a desetine hiljada njegovih sugrađana danima se opraštalo. I građani Sarajeva, ali i drugih bh. gradova oprostili su se od panonskog mornara.

Više o temi Đorđe Balašević

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na