RAZGOVOR

Mona Muratović za "Avaz": Uvijek sam voljela sarađivati s Mustafom Nadarevićem

Prije nego što sam imala djecu, mislila sam da je gluma pitanje života i smrti, rekla je glumica.

Razgovarala: Amina Zukić

Mona Muratović: Moja porodica je moje uzmljenje

Foto: Instagram


Pandemija koronavirusa odrazila se i na posao glumice Mone Muratović, koja je stalna članica glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) već četiri godine.

Kako je otkrila u razgovoru za  "Dnevni avaz“, sretna je što se život polako vraća u normalu.

 • Mona Muratović: Garantiram da se najrigidnije provode epidemiološke mjere u pozorištima

  Mona Muratović: Garantiram da se najrigidnije provode epidemiološke mjere u pozorištima

  Foto: Arhiv


Zatvorena pozorišta

- Radili smo na prekrasnoj predstavi „To nikad nigdje nije bilo“ u režiji Dine Mustafića. Stvarno se rijetko zadesi tako divan tekst, posebno zato što se radi o Sarajevu. Cijela ekipa koja se pojavljuje u predstavi je histerično zaljubljena u ovaj grad. Vrlo intenzivna predstava, prepuna emocija i meni strašno bliska - izjavila je Muratović.

Premijera je održana krajem februara, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije, sve je moralo stati.

- Uspjeli smo održati očekivanja od NPS-a, odnosno broj premijera, naravno s reduciranim brojem ljudi koji mogu gledati, što je velika tuga, ali bolje i tako nego nikako. „To nikad nigdje nije bilo“ nije uspjela doći na repertoar NPS-a zbog pandemije, pozorište je bilo zatvoreno dva mjeseca - istakla je glumica.

Ona se iskreno nada, kako kaže, da će se publika vratiti u pozorište i imati priliku da gleda i posljednju u nizu predstava koju režira Mustafić.

- Garantiram da se najrigidnije provode epidemiološke mjere u pozorištima, a posebno u NPS-u, gdje se prvenstveno poštuje distanca. U pitanju je ogroman prostor u koji može stati 420 ljudi, a sada je to svedeno na 80. Mi smo na sceni mnogo stvari promijenili, kada smo u bliskom kontaktu, vrlo često nosimo maske - kazala je Muratović.

 • Postavila je jasnu granicu između privatnog života i posla

  Postavila je jasnu granicu između privatnog života i posla

  Foto: Instagram


Posao je ljubav

Njen posao je njena ljubav, istaknula je. A kada bi morala izdvojiti ulogu na koju je najviše ponosna, izabrala bi svaku narednu koja dolazi. Kaže da je gluma zahtjevan posao i da se za uspjeh mora uložiti mnogo truda i napora.

Također je vežu prelijepa iskustva za kolege koji su bili dio hit serije „Lud, zbunjen, normalan“.

- Uvijek sam voljela sarađivati s rano preminulim Mustafom Nadarevićem, on je stvarno jedna veličina. Također, Moamer Kasumovićem i je privatno dobar prijatelj, zajedno smo studirali i nekako se razvijali u poslovnom smislu - priznala je.

Postavila je jasnu granicu između privatnog života i posla. Kao majka troje djece, uspijeva jednako vremena uložiti i u porodicu i u posao.

- Prije nego što sam imala djecu, mislila sam da je gluma pitanje života i smrti. Sada, kada imam drugu vrstu uzemljenja, glumu doživljavam kao poziv, apsolutno najveću ljubav, ali moram, da bih sebe zaštitila na neki način, postaviti jasnu granicu između privatnog i poslovnog - naglasila je Muratović.

 • Priznaje da je sada mnogo sebičnija prema poslu na neki pozitivan način

  Priznaje da je sada mnogo sebičnija prema poslu na neki pozitivan način

  Foto: Arhiv


Glumci "pregore“ zbog emocija

Prije joj je bilo sasvim normalno da na probi provede 18 sati, što joj se i sada zna desiti, ali rijetko. Priznaje da je sada mnogo sebičnija prema poslu na neki pozitivan način. Glumcima se često može desiti da „pregore“ jer su u tu vrstu posla uključene emocije.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na