RAZGOVOR

Mona Muratović za "Avaz": Uvijek sam voljela sarađivati s Mustafom Nadarevićem

Prije nego što sam imala djecu, mislila sam da je gluma pitanje života i smrti, rekla je glumica.

Mona Muratović: Moja porodica je moje uzmljenje. Instagram

Razgovarala: Amina Zukić

11.5.2021

Pandemija koronavirusa odrazila se i na posao glumice Mone Muratović, koja je stalna članica glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu (NPS) već četiri godine.

Kako je otkrila u razgovoru za  "Dnevni avaz“, sretna je što se život polako vraća u normalu.


Mona Muratović: Garantiram da se najrigidnije provode epidemiološke mjere u pozorištima. Arhiv

Zatvorena pozorišta

- Radili smo na prekrasnoj predstavi „To nikad nigdje nije bilo“ u režiji Dine Mustafića. Stvarno se rijetko zadesi tako divan tekst, posebno zato što se radi o Sarajevu. Cijela ekipa koja se pojavljuje u predstavi je histerično zaljubljena u ovaj grad. Vrlo intenzivna predstava, prepuna emocija i meni strašno bliska - izjavila je Muratović.

Premijera je održana krajem februara, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije, sve je moralo stati.

- Uspjeli smo održati očekivanja od NPS-a, odnosno broj premijera, naravno s reduciranim brojem ljudi koji mogu gledati, što je velika tuga, ali bolje i tako nego nikako. „To nikad nigdje nije bilo“ nije uspjela doći na repertoar NPS-a zbog pandemije, pozorište je bilo zatvoreno dva mjeseca - istakla je glumica.

Ona se iskreno nada, kako kaže, da će se publika vratiti u pozorište i imati priliku da gleda i posljednju u nizu predstava koju režira Mustafić.

- Garantiram da se najrigidnije provode epidemiološke mjere u pozorištima, a posebno u NPS-u, gdje se prvenstveno poštuje distanca. U pitanju je ogroman prostor u koji može stati 420 ljudi, a sada je to svedeno na 80. Mi smo na sceni mnogo stvari promijenili, kada smo u bliskom kontaktu, vrlo često nosimo maske - kazala je Muratović.

Postavila je jasnu granicu između privatnog života i posla. Instagram

Posao je ljubav

Njen posao je njena ljubav, istaknula je. A kada bi morala izdvojiti ulogu na koju je najviše ponosna, izabrala bi svaku narednu koja dolazi. Kaže da je gluma zahtjevan posao i da se za uspjeh mora uložiti mnogo truda i napora.

Također je vežu prelijepa iskustva za kolege koji su bili dio hit serije „Lud, zbunjen, normalan“.

- Uvijek sam voljela sarađivati s rano preminulim Mustafom Nadarevićem, on je stvarno jedna veličina. Također, Moamer Kasumovićem i je privatno dobar prijatelj, zajedno smo studirali i nekako se razvijali u poslovnom smislu - priznala je.

Postavila je jasnu granicu između privatnog života i posla. Kao majka troje djece, uspijeva jednako vremena uložiti i u porodicu i u posao.

- Prije nego što sam imala djecu, mislila sam da je gluma pitanje života i smrti. Sada, kada imam drugu vrstu uzemljenja, glumu doživljavam kao poziv, apsolutno najveću ljubav, ali moram, da bih sebe zaštitila na neki način, postaviti jasnu granicu između privatnog i poslovnog - naglasila je Muratović.

Priznaje da je sada mnogo sebičnija prema poslu na neki pozitivan način. Arhiv

Glumci "pregore“ zbog emocija

Prije joj je bilo sasvim normalno da na probi provede 18 sati, što joj se i sada zna desiti, ali rijetko. Priznaje da je sada mnogo sebičnija prema poslu na neki pozitivan način. Glumcima se često može desiti da „pregore“ jer su u tu vrstu posla uključene emocije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.