VELIKI USPJEH

Damir Imamović proglašen najboljim umjetnikom Evrope

Imamović je nominiran je u dvije kategorije za najboljeg umjetnika Evrope i za najboljeg umjetnika, i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije

Damir Imamović. Arhiv

N. Aj.

13.5.2021

Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog magazina Songlines, jednog od najznačajnijih magazina u oblasti muzičkih tradicija svijeta.

To je prvo priznanje ove vrste da je pripalo nekome iz BiH.

Imamović je nominiran je u dvije kategorije za najboljeg umjetnika Evrope i za najboljeg umjetnika, i tako postao jedini ovogodišnji takmičar sa dvije nominacije.

Osim Damira, u kategoriji za najboljeg evropskog umjetnika bili su nominirani i portugalska diva Marica (Mariza), engleski trubadur Sem Li (Sam Lee) i francuski vokalni duo "Cocanha". Ceremonija dodjele nagrade održat će se krajem godine u Londonu.

Za svoj album "Singer of Tales" (Wrasse, 2020.) dobio je nagradu za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od njemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

To je Imamovićev sedmi po redu album. Produkciju potpisuju Džo Bojd (Joe Boyd)  i Andrea Goertler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.