HRAM MUZIKE

Tina Tarner, Džej Zi i "Kraftwerk" izabrani u Kuću slavnih rokenrola

Po drugi put ulazi i bivši gitarist "Nirvane" Dejv Grol, ovaj put u grupi "The Foo Fighters"

Kuća slavnih rokenrola. Agencije

Piše: Avaz.ba

13.5.2021

Američka pjevačica Tina Tarner (Turner) i reper Džej Zi (Jay-Z) novi su odabranici za hram rok muzike, a pridružuje im se njemačka grupa "Kraftwerk", objavio je "Rock and Roll Hall of Fame" o svečanosti koja će se održati krajem oktobra.

Kuća slavnih rokenrol muzike nije nikada bila rezervirana samo za rok, nego se od prve promocije 1986. godine otvorila i za druge muzičke žanrove poput soula, bluza, R&B, folka, kantrija, te rep muzike.

Tina Tarner (81) već je ušla u muzički panteon 1991. godine, kao članica tadašnjeg dua "Ike & Tina Turner".

Svečanost 30. oktobra

Ovaj put odabrana je kao solo umjetnica koja je bila sposobna preoblikovati svoj muzički izričaj sredinom 80-ih, odabravši više pop stil čime je stekla golem svjetski uspjeh.

Reper i producent iz Broklina Džej Zi već je dobio 23 Gremija, priznanja za doprinose američkoj muzičkoj industriji.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je prošao nekoliko epoha repa te još i danas, iako ima 51 godinu, ima nešto za reći.

Svečani ulazak održat će se 30. oktobra u Klivlendu (Ohio). U žiriju je više od 1.200 osoba, stalnih članova, profesionalaca i historičara muzike.

Rok korijeni

U 2021. godini u Kuću slavnih ulazi i njemačka skupina "Kraftwerk", koju smatraju pionirom elektronske muzike, zatim "The Go-Go’s", jedna od prvih rok grupa potpuno ženskog sastava koja je bila uspješna.

Kao i Tina Taner, po drugi put ulazi i bivši gitarist "Nirvane" Dejv Grol (Dave Grohl), ovaj put u grupi "The Foo Fighters", utemeljenoj 1994.

Odabrani su i reper LL Cool J, pjevačica Kerol King (Carole) te soul pjevač i pjesnik Džil Skot-Heron (Gil Scott-Heron).

Od 1995. "Rock and Roll Hall of Fame" ima stalno mjesto u Klivlendu, gradu izabranom zbog svojih rok korijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.