JEDAN OD OMILJENIH GLUMACA

Rene Bitorajac za "Avaz": Ne mogu od Bosanaca nigdje, no ništa mi ne fali

Vodi novi RTL-ov šou "Ma lažeš!" koji se emitira svakog četvrtka u 21 sat, vjeruje da će se gledaoci „uloviti“ i otkrivati lažljivce zajedno s nama

Bitorajac: Sve više plivam u poduzetničkim vodama. RTL

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

15.5.2021

Novi zabavni šou RTL televizije „Ma lažeš!“ počeo je s prikazivanjem prošle sedmice, a gledaoci ga mogu pratiti svakog četvrtka u 21 sat. U najavi emisije je, između ostalog, pisalo:

- Znate li ko je u mladosti nosio irokezu, ko hoda gol po kući ili ko je lagao da poznaje ''bitne'' ljude samo kako bi dobio slobodan dan na poslu? „Ma lažeš!“ otkrit će gledaocima odgovore upravo na ova pitanja, ali i razotkriti najskrivenije, najotkačenije, a ponekad i najmračnije istine i laži poznatih osoba, a sve uz domaćina, poznatog glumca i voditelja Renea Bitorajca.


Smijeh do suza

Upravo on, Rene Bitorajac, jedan od omiljenih glumaca i voditelja otvoreno je za „Dnevni avaz“ govorio je o novom projektu, otkrio je li mu neugodno da nekome kaže da laže, ali se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa, druge projekte na kojima radi, prijateljstva s Bosancima, kao i na pozorište „Luda kuća“ koje drži s Brankom Đurićem Đurom i njegovom suprugom Tanjom Ribič.

- Mogu vam reći da smo se ozbiljno dobro zabavljali snimajući šou. Naravno, to svaki sudionik nekog šoua kaže, ali mi smo znali i plakati od smijeha. Velik dio publike već nakon prvog emitiranja prepoznalo je potencijal emisije pa vjerujem da će se gledaoci „uloviti“ i otkrivati lažljivce zajedno s nama – kazao je Bitorajac.

Dodao je da ga pogodi neki trenutak.

- Neka spontano ispaljena fora, pa umrete od smijeha. Nešto kao na partiju kod nekog doma. Neko provali glupost, neko vas od srca nasmije. Publiku u studiju možete platiti da plješće, ali smijali su se od srca što niko nije tražio. To je dobar znak – istakao je Bitorajac.

Bitorajac: Ne čudim se lažima, više me zadivljuju istine. Agencije

Na naše pitanje je li mu neugodno da kaže gostima da lažu, glumac i voditelj odgovara:

- Ma ne čudim se lažima, više me zadivljuju njihove istine koje su za ovu priliku odlučili podijeliti s nama. Zbilja smo se svega naslušali... To je ponekad hrabrost. Doduše, bilo je zabavno gledati ljude iz informativnog programa kako vješto plivaju u lažima...

Istakao je i da ga pandemija koronavirusa ni slučajno nije unazadila u profesionalnom smislu.

- Pogotovo ako me pitate osobno. Imao sam vremena za pisanje, smišljanje i izmišljanje. U novembru sam snimio glavnu ulogu na filmu Branka Schmidta, u decembru veliku seriju s Dadom Matanićem. Sada radim na RTL-u i na još nekoliko manjih projekata. Uskoro otvaram i svjetski poznatu atrakciju u Zagrebu. Dakle, sve više plivam u poduzetničkim vodama, no naše kazalište „Luda kuća“ ipak jeste malo stradala, ali održali smo i sebe i ljude – kazao je Bitorajac.

Prošli život

On je veliki prijatelj s Bosancima Brankom Đurićem Đurom, Tarikom Filipovićem i Enisom Bešlagićem. Kroz šaljivu notu smo ga upitali hoće li i on još malo postati Bosanac.

- Nisam znao da je to prelazno s prijatelja, ba!? Tarik je već naš, a i Đuro je sve češće u Zagrebu. Ne mogu od Bosanaca nigdje, no ništa mi ne fali. Enisa nešto ne vidim u zadnje vrijeme... – kroz smijeh nam je rekao Bitorajac.

Bitorajac je zajedno s Đurom igrao u filmu „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića, koji je osvojio Oskara. Danas Tanović uveliko snima u centru Sarajeva novo ostvarenje „Desetka u pola“.

- 20 godina je prošlo od Oskara! Sretan sam i strašno ponosan na taj dan i na takav uspjeh. To mi se danas čini nestvarnim i kao da je bilo u prošlom životu. Držim fige da Tanović opet napravi dobar film. Na kraju, i moj partner Đuro je u njemu bitna stavka.

Bitorajac i Đurić u “Ničijoj zemlji”. Arhiv

Smijeh jači od onog prije

- U „Ludoj kući“ poštujemo mjere kakve jesu, publika je pod maskama, ali mogu reći da je smijeh ponekad i jači od onog prije. Imamo najbolju publiku na svijetu. Žao mi je da im ne možemo pružiti zabavu u punom smislu, kako smo to radili prije s pićem za stolom, svirkama uživo nakon predstave i slično – kazao je Bitorajac.

Iskrene čestitke za nominaciju

Omiljeni glumac i voditelj kaže kako nije imao prilike do sada gledati film bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?", koji je bio nominiran za Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. No, nismo ga osvojili. Pred nosom ga je pokupio danski film „Another Round“.

- Nisam imao prilike, ali prvu ću iskoristiti. Kako nisam gledao, ne mogu komentirati. Ove Dance sam pogledao prije nekoliko mjeseci pa ću imati s čim komparirati. I sam ulazak u konkurenciju je ogromna stvar i moje iskrene čestitke.

Ženi uživo čestitam rođendan

- Nije mi baš dosadno u životu. Aktivan sam na društvenim mrežama na kojima nastojim zabaviti i nasmijati ljude koji su mi u nemalom broju za vrijeme „lockdowna“ zahvaljivali na tome. Nekada je to insert iz neke serije, filma, šoua, nekada privatna sprdnja i na vlastiti račun, a nekad se malo i aktiviram kao građanin koji želi nešto reći ili na nešto upozoriti. Ne čestitam svojoj ženi rođendan, to radim uživo – kroz šalu je rekao Bitorajac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.