SNAŽNA PORUKA

Trenutak kada Ruskinja skida nošnju sa sebe zapalio Evroviziju

Publika je oduševljena suštinom ove pjesme koja kritikuje narativ konzervativnog društva

Maniža privukla pažnju. Agencije

Fu. M.

19.5.2021

Posebnu pažnju svojim nastupom u Roterdamu, tokom prve polufinalne noći Eurosonga, privukla je predstavnica Rusije Maniža sa pjesmom "Russian Woman" koja nosi snažnu poruku upućenu svim djevojčicama, djevojkama i ženama širom svijeta.

Ova brineta se na bini pojavila u ogromnoj, šarenoj haljini koja vjerno podsjeća na sarafan - rusku nacionalnu nošnju, no samo trenutak kasnije doslovce je izašla iz nje, počevši da skakuće po sceni u radničkom crvenom kombinezonu.

Trenutak u kojem iz haljine izlazi obučena u kombinezon je već zapalio društvene mreže, praktično je već postao mim, a pored toga što izgleda nevjerovatno zabavno i čini se kao odličan scenski potez, on ima i daleko dublje značenje.

Naime, publika je oduševljena suštinom ove pjesme koja kritikuje narativ konzervativnog društva i zahtijeva od žena da "rode i udaju se prije 30. godine", a izlazak iz sarafana simbolizuje izlazak iz ralja društva u kome vladaju predrasude i arhaične predstave o tome kako žena treba da živi i ponaša se.

Ruska predstavnica. Agencije

- Imaš 30 godina? A gdje su ti djeca? Slatka si, ali trebalo bi da smršaš - samo su neke od riječi ove feminstički obojene pjesme koja poziva žene da prkose patrijarhalnim pogledima na ljubav, rađanje i žensku ljepotu.

Inače, ova pjesma podigla je veliku prašinu u Rusiji, a čak se i preispitivao Manižin odlazak na Evroviziju. Naime, ruska Unija pravoslavnih žena tvrdila je da pjesma podstiče mržnju prema muškarcima i tražili su da se zabrani i pjesma i spot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.