KRALJEVSKA PORODICA

Princ Vilijam otvorio dušu: Prevarili su mi majku, to ju je uništilo

BBC se izvinio no nezavisno istražno tijelo ustanovilo je da je ta ugledna medijska kuća zavaravala svoju publiku

Dijana sa Vilijamom i Herijem. Agencije

Fu. M.

21.5.2021

Britanski princ Vilijam (William), vojvoda od Kembridža, izjavio je da je intervju njegove majke Dijane 1995. godine pogoršao odnose između njegovih roditelja te doprinio razvoju njene paranoje.

Podsjetimo, BBC se izvinio nakon što je dugogodišnja istraga pokazala da je ta britanska medijska kuća prekršila medijske etičke standarde. Oglasio se i princ Heri (Harry) vojvoda od Suseksa rekavši  da je smrt njegove majke, između ostalog, rezultat eksploatacije i neetičnih postupaka te medijske kuće, prenosi Jutarnji list.

Heri je rekao kako je duboko zabrinut zbog novih otkrića. Dodao je da su takve prakse prisutne i danas.

BBC se izvinio no nezavisno istražno tijelo ustanovilo je da je ta ugledna medijska kuća zavaravala svoju publiku kada je objavila intervju kojeg je vodio njihov novinar Martin Bašir (Bashir). 

Vilijam i Kejt sa djecom. Agencije

Zaključak istrage jest da je Bašir pokazao lažne bankovne transakcije kako bi uvjerio Čarlsa Spensera (Charles Spencer), brata princeze Dijane, da ga upozna sa svojom sestrom.

- Iako BBC ne može vratiti vrijeme nakon četvrt stoljeća, možemo se danas potpuno i bezuvjetno izviniti - kazao je čelnik BBC-a Tim Davie.

Princ Vilijam je rekao kako je spomenuti intervju imao golem doprinos pogoršanju odnosa njegovih roditelja, te je "povrijedio mnoge".

- Najviše me žalosti što bi, da je BBC pokrenuo primjerenu istragu 1995., moja majka prije smrti saznala da je prevarena - rekao je, javlja BBC.

Dodaje se kako je princ rekao da ona nije bila obmanuta samo pokvarenim novinarom već i vodstvom kuće koja nije na vrijeme primjereno istražila optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.