SRBIJANSKA PJEVAČICA

Sanja Vučić iz Uraganki boluje od rijetkog sindroma, svako jutro uzima terapiju

Već stvorena antitijela ne mogu nestati, ali možete ih smanjiti pijenjem hormona, kazala je Vučić

Sanja Vučić. Instagram

Fu. M.

27.5.2021

Pjevačici Sanji Vučić (27) prije nešto manje od dvije godine dijagnosticiran je Hashimotov sindrom zbog kojeg svako jutro mora uzimati terapije.

Riječ je, naime, o autoimunoj bolesti štitnjače u kojoj čovjekov obrambeni sistem ne prepoznaje normalne dijelove stanica štitnjače kao svoje, te razvija antitijela na ove molekule i time ih uništava.

- Žao mi je što se Hashimoto predstavlja kao bauk, a zapravo je stanje s kojim se može sasvim dobro živjeti. Najneugodnija je zapravo činjenica da terapiju morate uzimati dok ste živi, ​​ali ako ljudi piju kafu svako jutro, zašto ne bi uzeli jednu tabletu pola sata prije doručka? Jednostavno rečeno, kada dugo vremena doživljavate stres ili se živcirate, a moguće je da imunitet "uspori", u tijelu se počnu stvarati antitijela koja štitnjaču doživljavaju kao neprijatelja. Ta "vojska antitijela" pokušava je uništiti, nesvjesna da je to vitalni dio organizma. Već stvorena antitijela ne mogu nestati, ali možete ih smanjiti pijenjem hormona koje bi, da je sve u redu, stvorila štitnjača. Zato govorimo o neizlječivom stanju - ispričala je Vučić za Hello.

Prije nego je Sanji dijagnosticiran Hashimotov sindrom bila je toliko umorna da radije ne bi ni ustala iz kreveta. No glavni znak da nešto nije u redu bile su dramatične promjene raspoloženja.

- Bila sam jako nesretna, iako sam, u biti, bila zadovoljna na svim područjima života. Smatrala sam da je psiha glavni krivac što se fizički loše osjećam, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam bila toliko razdražljiva, da me svaka sitnica mogla iritirati. Inače nisam takva. Mislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam prvo rješenje potražila kod ginekologa. Srećom, zbog vlastitog iskustva bilo joj je jasno o čemu govorim, pa mi je predložila da provjerim štitnjaču - otkrila je Sanja.

Sanjino se raspoloženje promijenilo čim je počela uzimati terapiju. Sa sobom stalno nosi rezerve lijekova, a redovno uzima vitamin D, kao i dodatke koji sadrže selen, magnezij i cink.

- Nervoza stvara zdravstvene probleme svakoj osobi, posebno nama s Hashimotovim sindromom. Stoga se trudim zadržati prisebnost što je više moguće. Uz to, trudim se voditi zdrav život, ali moram priznati da ne uspijevam uvijek. Međutim, još uvijek postoje trenuci kada ne mogu odoljeti 'brzoj hrani'. Slučajno mi se najviše sviđa upravo ono što će svaki liječnik ili nutricionist reći 'ne, nikako'. Kad želja prevlada, sljedeći dan izgledam poput balona, ​​jer moje tijelo zadržava veliku količinu vode. Zbog toga se odmah vraćam na pravi put, pa jedem ono što se svima savjetuje, a i vježbam - rekla je Sanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.