REPER NAJAVLJUJE ALBUM

Frenkie objavio "Anxy": U hip-hop treba vratiti ozbiljne životne teme

Video spot za pjesmu "Anxy" potpisuje Mirza Ajnadžić a glavnu ulogu tumači Nadine Mičić

Adnan Hamidović Frenkie. Promo

Piše: N. Aj.

28.5.2021

U svojoj novoj pjesmi "Anxy", bh. reper Frenkie, pravog imena Adnan Hamidović, slušaoce vodi kroz vrtlog preplavljujućih misli i negativnih tjelesnih senzacija, čiji je glavni uzrok briga, a zatim briga zbog brige. 

- Anksioznost. I zaista, ponekad je naš mozak i naš najveći neprijatelj – te se u najgorim trenucima čini kao da mozak i tijelo odvojeno djeluju, a ujedinjeni su samo protiv nas. Ostavljajući nas zbunjene, uplašene i razočarane u svoje cijelo biće - navodi se u saopćenju.

Frenkie je rekao da vjeruje da će "Anxy" mnoge slušaoce na prvo slušanje zbuniti jer ovo je prvi put da u muzici priča o ovim problemima.

- Bitno je da muzika ima zabavnu komponentu, ali smatram da u hip-hop treba vratiti ozbiljne životne teme. Sa „Oktobrom“ sam počeo da se vraćam na taj put, a takve pjesme će biti kičma mog novog albuma. Nadam se da će "Anxy" pomoći slušaocima da shvate da nisu sami u svojoj borbi i da smo, pogotovo sada u vrijeme pandemije, pod velikim pritiskom. Kao što u tekstu kažem nijedan osjećaj nije vječan i svjetlo na kraju tunela nije voz nego sunce - kazao je Frenkie kroz šalu.

Reper upozorava da "tijelo sve pamti" te da anksioznost može uzrokovati ozbiljne posljedice po naš život. Istovremeno nas kroz pjesmu upoznaje s nekim od osnovnih tehnika samopomoći. Tehnika dubokog disanja, tehnika uzemljenja i saosjećajan unutarnji govor – sve mogu doprinijeti da brzi život postane zdravi život te da stres i umor zamijene mir i ljubav. A ako tehnike ne pomognu dovoljno, onda ćemo trebati stručnu pomoć. I sasvim je uredu tražiti pomoć.

Video spot za pjesmu "Anxy" potpisuje Mirza Ajnadžić, a glavnu ulogu tumači Nadine Mičić.

Spot je nastao kao rezultat saradnje između Frenkija i inicijative za podršku mentalnom zdravlju "Slon u sobi", a njegovu realizaciju podržao je USAID kroz projekt PRO-Budućnost koji implementira CRS. Inicijativa "Slon u sobi", čiji je osnovni cilj razvoj i širenje antistigme kroz sinergijsko djelovanje umjetnika i stručnih osoba iz psihologije i psihoterapije, kroz "Anxy" dopire do populacije mladih u regiji te se oslanja na veliki uticaj koji rep muzika ima na čovjekove misli, djelovanje i ponašanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.