TIHI KOMENTAR UMJETNICE

Izložba "Uhvaćeni" Šejle Kamerić u hali Željezare u Zenici

Realizaciju izložbe pomogli su Kulturni centar iz Bihaća i Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva

N. Aj.
 • Umjetnica Šejla Kamerić

  Umjetnica Šejla Kamerić

  Foto: Arhiv


Izložba umjetnice Šejle Kamerić u industrijskoj hali Željezare u Zenici dio je niza svojevrsnih pop-up intervencija koja broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija, s kojima umjetnica uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih zanemarena i od ljudi ispražnjena mjesta postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

 • Rad Šejle Kamerić

  Rad Šejle Kamerić

  Foto: Avaz


Izložba "Uhvaćeni" je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Izložba, koja je otvorena za javnost, održat će se u hali Željezare u Zenici u subotu, 5. juna 2021. godine, od 12 do 20 sati.

 • Šejla Kamerić

  Šejla Kamerić

  Foto: Arhiv


Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža.

Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije. Godine 2011., Šejla Kamerić primila je nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Sudjelovala je na mnogo međunarodnih izložbi.

 • Rad Šejle Kamerić

  Rad Šejle Kamerić

  Foto: Avaz


Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije kao što su TATE Modern u Londonu, "Musée d'Art Moderne de la Ville" u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej "Boijmans Van Beuningen" u Roterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, "Kontakt Collection" u Austriji, ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, "Vehbi Koç" fondacija u Istanbulu i druge.

Kustos izložbe je Irfan Hošić, a organizuju je Udruženje Realstage Sarajevo i Udruženje Naša djeca Zenica.

Partneri su Obala art centar Sarajevo te Centar za savremenu kulturu KRAK Bihać.

Realizaciju izložbe pomogli su Kulturni centar iz Bihaća i Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na