PLAVA KRV

Neobična zanimanja evropskog plemstva, princ šeta pistom, kralj riba klupu i prevozi putnike

Neki od njih imaju i svoje „regularno“ zanimanje, za koje su se školovali i koje obavljaju svakodnevno ili povremeno

Volonterski rad kraljice Maksime. Agencije

L. K. P.

5.6.2021


Mnogi članovi kraljevskih porodica, osim svojih službenih dužnosti, imaju i druga, manje ili više obična zanimanja. Neki od njih žude za tim da pobjegnu od pompe i bar nakratko „žive kao sav normalan svijet“. Neki od njih imaju i svoje „regularno“ zanimanje, za koje su se školovali i koje obavljaju svakodnevno ili povremeno.

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih primjera.



Princ Nikolaj od Danske. Agencije

Najstariji unuk danske kraljice Margarete Druge, 21-godišnji princ Nikolaj, godinama uspješno gradi karijeru manekena i fotomodela. Ne spada u one koji su željeli da pobjegnu od paparaca i povuku se u anonimnost. Naprotiv, odabrao je da svakodnevno bude pod svjetlima reflektora i blicevima fotoaparata. Radio je za mnoge poznate  modne kućer, a učestvovao je i na prestižnim Sedmicama mode. Nikolaj je sedmi u redu za danski tron, a po majci je i kineskog porijekla, jer je sin mlađeg kraljicinog sina, princa Joakima i njegove prve supruge Aleksandre, koja je iz Hongkonga.






Zara Tindal. Agencije

Unuka britanske kraljice Elizabete II, kćerka princeze Ane, Zara Tindal, rođena Filips, ima 39 godina. Nema kraljevsku titulu i cijeli život posvetila je sportskoj karijeri i velikoj ljubavi prema konjima. Zara je veoma uspešna takmičarka u konjičkom sportu, a branila je boje svoje zemlje i osvajala medalje na mnogim međunarodnim takmičenjima.

Osvojila je čak i srebrnu olimpijsku medalju za Veliku Britaniju 2012. godine. Udata je za bivšeg britanskog ragbi igrača Majka Tindala, sa kojim ima troje djece.




Princeza Marta Luiz od Norveške. Agencije

Najstarije dijete i jedina kćerka norveškog kralja Haralda V je 49-godišnja princeza Marta Luiz. Njen mlađi brat Hakon nasljednik je trona. Iako je četvrta u liniji za krunu, Marta Luiz se odrekla titule kraljevskog visočanstva i rijetko se prihvata takvih obaveza, iako je svojevremeno optuživana u javnosti da tu titulu povremeno koristi u komercijalne svrhe. Ipak, njen život je sve, samo ne običan. Po profesiji je fizioterapeut, ali je karijeru ostvarila u industriji zabave, osnovala je  kompaniju koja ekranizuje norveške bajke i narodne priče.

Međutim, izazivala je brojne kontroverze, prije svega zbog svojih tvrdnji da je vidovita i da ima komunikaciju s anđelima. U norveškim medijima naročito je kritikovana zbog ljubavne veze sa Amerikancem Durekom Veretom, samozvanim šamanom, sa kojim ima školu alternativne terapije. Autorica je jedne knjige za djecu i jednog vodiča kroz spiritualne energije.






Šarlota Kaziragi. Agencije


Kćerka Karoline od Monaka i unuka Grejs Keli i princa Renijea, 34-godišnja Šarlota Kaziragi, oprobala se i u svijetu mode i u jahanju, ali je njena karijera još svestranija. Brend ambasador je modne kuće "Chanell" i posebno se zalaže za koncept "održive mode", tj. uklapanja modne industrije u koncepcije održivog razvoja. Ujedno radi i kao novinar, urednik, pisac, izdavač i filmski producent. Završila je filozofiju i jedna je od osnivača udruženja "Filozofski susreti Monaka", koje se bavi razmatranjem savremenih pravaca i publikacija iz te oblasti.





Holandski kralj Viljem-Aleksander. Agencije

Najstariji na ovom spisku, 54-godišnji kralj Holandije vrlo često sa svojom suprugom, kraljicom Maksimom, promoviše dobrotvorni rad. Oni redovno učestvuju u akcijama koje organizuju udruženja volontera. Ovih dana, kralj je bukvalno bio na koljenima, ribajući klupu u jednom domu kulture, dok je kraljica, takođe u neformalnom, sportskom izdanju, šmrkom prala stepenište. Riječ je o dobrovoljnoj akciji čišćenja koja se svake godine organizuje u cijeloj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.