OTVORENJE SLJEDEĆE SEDMICE

Umjetnička instalacija "Žilet žica simfonija" Jasmile Žbanić uskoro u Sarajevu

Umjetnička instalacija također pruža nadu da postoje i oni koji aktivno rade na tome da se ne normalizuju suvremeni koncentracioni logori i podjele na ljude koji su manje ili više vrijedni

Jasmila Žbanić. Arhiv

N. Aj.

17.6.2021

U utorak, 22. juna 2021 godine u 19 sati, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu održat će se otvorenje umjetničke instalacije “Žilet žica simfonija” rediteljice Jasmile Žbanić u okviru projekta Resilience udruženja Kontakt.

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i instalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice (i politike koja je postavlja) i ljudskih vrijednosti.

„Žilet žica simfonija“ govori o promjenama i novom evropskom licu koje nikad nismo mogli niti zamisliti. Iako referenca na neke od najstrašnijih priča u Evropi, umjetnička instalacija također pruža nadu da postoje i oni koji aktivno rade na tome da se ne normalizuju suvremeni koncentracioni logori i podjele na ljude koji su manje ili više vrijedni, oni koji ne stavljaju ekonomski interes ispred interesa života ljudi, navodi se u saopćenju.

Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine.

Nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti 23. i 24. juna u periodu od 13 do 20 sati.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, direktorica fotografije je Kristin A. Majer (Christine A. Maier), kompozitor je Ališer Sijarić, scenograf Đianluka Tomasela (Gianluca Tomasella), dizajner zvuka Igor Čamo, a montažer Redžinald Šimek.

Produkciju potpisuje Deblokada uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA of the European Union i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, dok je koprodukcenzt Mittelfest. Damir Ibrahimović je producent, a izvršni producenti su Mirza Hamzić i Narcisa Cvitanović.

Violončelistica Belma Alić izvest će muziku u Sarajevu.

Postavku u Sarajevu realizuje udruženje Kontakt u saradnji s produkcijom Deblokada, Akademijom likovnih umjetnosti i Sonemus Fest-om uz podršku Rockefeller Brothers Fund-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.