UČESNIK ZVEZDA GRANDA

Aleksandar Josifovski za "Avaz": Jelena Karleuša je brutalna, zna biti najstrožija

Đorđe David je „krivac“ za moj nastup u Sarajevu sa Zeletom Lipovačom, kazao je Josifovski

Josifovski: „Zvezde Granda“ otvaraju sva vrata u regionu. Arhiv

Piše: L. Karahmet-Pujagić

19.6.2021

Roker iz Sjeverne Makedonije Aleksandar Josifovski uspio se izboriti do četvrtfinala ovogodišnjeg muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“. Nažalost, u sljedeći krug nije prošao, ali za njega to ne predstavlja kraj, već novi početak.

Živim muziku

- Pojavljivanje u „Zvezdama Granda“ za mene znači puno. Sve je trajalo dvije godine. Stekao sam iskustvo i sada idem svojim putem. Moram se odužiti svojim fanovima, koji su me bodrili sve vrijeme i pružali podršku od samog starta pa sve od kraja. Zauzvrat ću im dati ono što žele čuti od mene. Uskoro ću objaviti prvu autorsku pjesmu, za koju sam uradio muziku i aranžman u svom studiju u Ohridu - izjavio je Josifovski u razgovoru za „Avaz“.

Otkrio nam je i to kako je bilo stajati sa Zeletom Lipovačom, frontmenom „Divljih jagoda“, na bini, šta je sve naučio od svog mentora Đorđa Davida, ko je bio najstrožiji od članova žirija i kakva je sudbina rokenrola u regionu.

Aleksandar je nedavno boravio u Sarajevu, i to prvi put, gdje je nastupio u muzičkoj emisiji „Corner“ na BHT 1, kao gost Lipovače.

- Moj mentor Đorđe David jedini je „krivac“ za taj nastup u Sarajevu sa Zeletom. Naravno, za mene je to bila velika čast, stajati na bini pored umjetnika kakav je Zele. Odrastao sam uz njegovu muziku. Imao sam priliku da upoznam Mladena Vojičića Tifu i njegovu kćerku Saru. Oni su, također, bili Zeletovi gosti. Mogu samo reći da je Zele profesionalni emotivac - otkrio je ovaj muzičar i priznao da će uskoro ponovo doći u našu zemlju.

Josifovski na bini sa Zeletom Lipovačom. Arhiv

„Zvezde Granda“ su za njega bile prvo muzičko takmičenje.

- Cijeli život živim rokenrol. Želja mi je bila da tu svoju muziku postavim pred jedna velika vrata, a ta vrata za sve nas u regionu su „Zvezde Granda“. Svima koji se žele okušati na velikoj sceni preporučio bih da se prijave na ovo takmičenje. Muzičari stvaraju muziku, publika je doživi, tako da svaku vrstu muzike treba njegovati - rekao je Josifovski.

Prema svom mentoru Đorđu Davidu odnosio se s poštovanjem i tek pred kraj takmičenja prešli su na „ti“.

- Proživjeli smo priču koja nas je usmjerila na dobar put tokom takmičenja. Želim mu zahvaliti za sve što je za mene učinio. Naučio me kako da se borim s pritiskom, kako da spremam pjesme. Imali smo mnogo proba, radili smo precizno i veoma posvećeno - kazao je muzičar iz Ohrida.


Spoj naroda

A na pitanje ima li svog favorita, kaže:

- Iskreno, moj favorit je rokenrol, ali moram priznati da su svi dobri u onome što rade.

Muzika je za njega lijek koji spaja narode, jedan veliki ambasador ljubavi.

Ne može nam niko ništa

- Od svih članova žirija, Jelena Karleuša znala je biti najstrožija. To je žena koja je brutalno iskrena. Ja to poštujem i volim takve karaktere. Ona sve što misli i osjeti kaže. Svaka joj čast. Njen moto je „Ne može nam niko ništa“ - priznao je Josifovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.