SLAVUJ IZ SREBRENIKA

Mirza Selimović predstavljat će BiH na festivalu u Bjelorusiji

“Slavjanski bazar" se održava od 14. do 19. jula, a zbog korone bit će kraći nego inače

Piše: N. Aj.

1.7.2021

Mirza Selimović. Instagram

Mirza Selimović, slavuj iz Srebrenika, kako ga publika od milja zove, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom festivalu umjetnosti “Slavjanski bazar" u Vitebsku u Bjelorusiji.

Festival se održava od 14. do 19. jula, a zbog korone bit će kraći nego inače. Za desetak dana, koliko obično traje festival, na 15-tak pozornica bude izvedeno od 50 do 100 programa uz učešće više od 5.000 izvođača iz više od 30 zemalja. Festival prati više od 300 medijskih kuća. Svim programima prisustvuje više od 200.000 posjetilaca.

“Slavjanski bazar" je festival koji se od 1992. godine održava u Vitebsku u Bjelorusiji. Njegov primarni cilj je otkrivanje novih talenata, što značajno učvršćuje internacionalne kulturne veze i razmjenu duhovne i kulturne baštine.

Glavni takmičarski programi festivala su Međunarodno takmičenje pop pjevača od 18 do 31 godine i Dječije takmičenje uzrasta od 8 do 14 godina. Međunarodni žiri čine renomirani umjetnici iz cijelog svijeta. Na ovom prestižnom festivalu od 2000. godine učestvuju i izvođači iz Bosne i Hercegovine.

U kategoriji mladih izvođača pop muzike mnogi ojevači su se predstavili među kojima su i Boris Režak, Igor Vukojević, Romana Panić, Nermin Puškar, Irina Kapetanović…

U proteklih 29 godina festivala uspješne nastupe su imali i pjevači iz regiona. Grand Prix festivala osvojili su, između ostalih, Toše Proeski, Željko Joksimović, Damir Kedžo…

Svi izvođači pjevaju uživo uz pratnju velikog nacionalnog koncertnog orkestra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.