SVJETSKI MEDIJI

Američki časopis Billboard: EXIT festival ispisao novu evropsku historiju

Ovo je prvi veliki događaj na Starom kontinentnu od početka pandemije koronavirusa

Večeras nastupaju svjetske zvijezde Robin Šulc, Paul Vandajk, Boris Brejha. Facebook / EXIT

Piše: N. Ajnadžić - H. Javor

12.7.2021

Četvorodnevni EXIT festival postao je prvi veliki muzički događaj koji se održava u Evropi od početka pandemije koronavirusa i tako su ispisali novu evropsku historiju, piše američki časopis Billboard.

Ove godine festival je proslavio jubilarni 20. rođendan i više od 40 hiljada posjetilaca bilo je svake noći na Petrovaradinskoj tvrđavi.


Časopis Billboard o EXIT-u. Printscreen

Nakon niza neuspjelih pokušaja održavanja muzičkih festivala širom Evrope i dok se organizatori bave stalnim mijenjanjem vladinih propisa i sigurnosnih protokola, EXIT se održao prema odobrenom sigurnosnom planu koji je zahtijevao da svi gosti budu vakcinisani, da imaju antitijela ili da imaju negativan PCR ili antigenski test na COVID -19.

U petak navečer na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupili su brojni izvođači među kojima su "Sabaton", "Centurion", Paul Kalkbrener (Kalkbrenner), Marko Nastić...

Na Fusion Stageu, izvedbe sevdalinki Amire Medunjanin su dočekane ovacijama.

- Upalite svjetla da vidim ljude, poželjela sam ljude - rekla je brišući suze Medunjanin.



Medunjanin: Poželjela sam ljude. Facebook / EXIT

Malo prije ponoći, sa Main Stagea su odzvanjali poznati hitovi grupe "Van Gogh", a publika je odmah upala u trans.


Grupa Van Gogh je nastupila sinoć na Main Stageu. Alexander Nadrylinski / Dragan Karakaš

U subotu navečer nastupile su svjetske zvijezde Robin Šulc (Schulz), Paul Vandajk (Paul Van Dyk), Boris Brejha (Brejcha), "Hot Since 82"...

Posljednje večeri festivala, publika je uživala uz hitove Dejvida Gete (David Guetta), Solomuna, Darka Rundeka i "Ekipe", "Laibacha", Massima Savića i mnogih drugih.

EXIT je počeo manje od mjesec nakon otkazivanja Tomorrowland 2021 festivala koji se trebao održati krajem avgusta i početkom septembra u Belgiji. Otkazivanje je bilo iznenađenje i značajan udarac za organizatore, koji su predviđali da će na festivalu ugostiti oko 75 hiljada ljudi dnevno, a otkazan je nakon što su lokalne vlasti izrazile zabrinutost zbog rastućeg broja slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.